PR-cikk

2022.08.15. 05:00

Külföldön se maradj telefon nélkül - mi is az a roaming szolgáltatás?

Telefonunkra külföldi utazások során is szükségünk van, azonban azt – érthető okokból – nem a hazai hálózatra csatlakozva használjuk. Ezen a ponton találkozunk a roaming, azaz a barangolás fogalmával – cikkünkben áttekintjük, mit érdemes róla tudni!

Mi is az a roaming szolgáltatás?

A roaming szolgáltatás röviden annyit jelent, hogy egy másik ország mobilhálózatára csatlakozik a telefonunk, és úgy telefonálunk, mobilnetezünk.  

A roaming nem összekeverendő a nemzetközi hívással. Roaming alatt azt értjük, amikor mi magunk tartózkodunk külföldön és ott használjuk a hálózatot, míg nemzetközi hívás esetén (tartózkodhatunk külföldön vagy belföldön) telefonunkról más ország telefonszámát hívjuk föl. 

Roaming az EU-ban és azon kívül

Roaming szempontból az országokat 4 díjzónára osztják, ez alapján történik a hálózat használatának (a roaming) díja is.

Az 1-es zónába tartoznak az EU tagországok és még néhány másik ország, ahol alapesetben ugyanannyiért lehet telefonálni, mint itthon. Ez az úgynevezett „roam like home” azaz az egyes zónában a legtöbb esetben a hazai tarifáddal azonos feltételekkel használhatod a telefonodat. Ugyanakkor utazás előtt érdemes tájékozódni és megnézni, hogy mit tartalmaz a tarifád (például hogy pontosan mennyi, az EU-ban felhasználható adatkeret áll rendelkezésre).

Ha az 1-es zóna országain kívül utazunk, érdemes utazás előtt tájékozódni annak díjaival kapcsolatban, illetve az adott díjzónára elérhető kedvezményes roaming jegyekkel kapcsolatban, hogy a hónap végén ne okozzon meglepetést, egy váratlanul magas roaming számla. 

Korlátlan mobilinternettel külföldön?

Amennyiben valaki korlátlan belföldi mobilinternettel rendelkezik, érdemes megtenni bizonyos óvintézkedéseket a külföldi utazás előtt. Ezek a következők:

  • Tájékozódj, melyik roaming-zónába tartozik a célország, és hogy ebben a zónában milyen feltételekkel használhatod a mobilhálózatot.
  • Korlátlan mobilneted van a hazai tarifában? Ha 1-es díjzónába utazol – ahol számos esetben a hazaival megegyező feltételekkel használhatod mobilodat – nézz utána, hogy konkrétan a te tarifád esetében is a hazai feltételek érvényesek-e. A tarifák egy részénél a tarifában foglalt adatnak csak egy része használható fel 1-es díjzónában és fontos, hogy nem csak korlátlannál, hanem a fix adatmennyiséget tartalmazó tarifáknál is előfordulhat ilyen.
  • Indulás előtt tájékozódj az elérhető roaming adatjegyekről és ha szükséges, még az országhatár átlépése előtt vásárold meg.
  • Figyeld az sms-eket, amelyek minden, az adatforgalmadat érintő eseményről érkeznek: többek közt, ha új hálózatra csatlakozás, annak aktuális díjszabása, magas forgalmi limit, vagy éppen az adatjegyed keretének közelgő elérésére figyelmeztető üzenet. (x)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában