Hirdetés

2022.06.24. 12:00

Szent László kenyér: Tiszta hittel sütik

Már az összetevői is izgalmasak annak a kenyérnek, amellyel a Pedró Pékség készült a nyárra és a Szent László-napra. A csupa tradicionális alapanyagból, ősi technológiával készülő kenyeret valószínűleg lovagkirályunk is szívesen megkóstolná.

A Pedró Pékségtől már megszokott, hogy rendszeresen megemlékezik a nemzeti ünnepeinkről, hazánk sorsfordító eseményeiről és történelmi alakjairól. Nem is akárhogyan: sorra születnek az ízletes kenyerek, mindegyik másról mesél, s mindegyik más-más ízvilággal örvendezteti meg a minőségi kenyerek kedvelőit.

Vajda Péter, a Pedró tulajdonosa már tavaly óta törte a fejét, milyen, a híres magyar lovagkirályhoz méltó különleges kenyérrel örvendeztesse meg a vásárlókat. Különösen, amikor a megyés püspökkel történt személyes találkozása után szembesült vele, mennyire fontos Győrnek, az egyházmegyének a Szent László-kultusz. A tavalyi Sirha gasztronómiai kiállításra a Pedró már készített egy látványos kenyérszobrot Szent Lászlóról, amelynek nagy sikere volt, most pedig egy új kenyér viseli királyunk nevét.

– Innen indult minden, ami végül egy igazán különleges kenyér megszületéséhez vezetett. Folyamatosan ment a fejlesztés, a gondolkodás, s találtunk egy jó termesztőt is, aki „tiszta” gazdaságban, vegyszerek és műtrágya nélkül termeszti a gabonát, Németh István Bio-kertészetét Rábcakapiban – meséli Vajda Péter. 

A Szent László kenyér őszi búzából készül, méghozzá régi, hagyományos köves malomban őrölve, amelyben nem melegedik fel a gabona 50 fok fölé, így több vitamin és ásványi anyag marad a lisztben. A kenyér második legfontosabb alapanyaga a szigetközi ásványvíz, ez Öttevényről, Barta Ákostól  érkezik – olyan tiszta, hogy már nem érintkezik a talajfelszínnel, hanem egyenesen a mélyből jön –, és szintén több értékes, az emberi szervezetnek fontos ásványi anyagot tartalmaz. A kenyér vadkovásszal, élesztő hozzáadása nélkül készül, parajdi sóval ízesítve. 

– A titka, hogy a tésztája sütés előtt még egy éjszakát a hűtőben pihen, így lesz kivételesen ízletes és puha. Na meg azért, mert tiszta hittel sütjük! – mondja Vajda Péter.  

A Pedró Szent László kenyerét a közelmúltban a győri székesegyházban Böcskei Győző megáldotta, majd az útjára indult, emlékeztetve mindenkit Szent László és a magyar hagyományok, na meg az értékes magyar kenyér tiszteletére. Még egy dal is készült róla – Burai Zsolt szerezte –, amelynek a refrénje mindent elmond: „Kenyér a kincs, hisz’ nincs neki párja!” Június 27-én, hétfőn, a Szent László-körmenet végén kóstolóval vár mindenkit a Pedró Pékség.  (x)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában