Támogatott tartalom

2022.06.09. 19:53

Két emelettel a föld alatt lehet a megoldás a villámárvizekre

Újabb villámárvizet élt át Győr szombat hajnalban. Mindössze kilenc perc alatt negyven milliméteres eső zúdult a városra, aminek következtében Gyárváros számos részén állt meg a csapadékvíz, ám délutánra már sehol sem maradt tócsa, a csatornarendszer rendben elvezette a teljes mennyiséget. Hogy lehetne ezt a folyamatot gyorsítani? A válasz két emelet mélységben rejtőzhet a dél-nádorvárosi szennyvízátemelő üzem területén…

kisalfold.hu

A Pannon-Víz dél-nádorvárosi szennyvízátemelő telepén csak a jobb oldali nyomórendszer van kiépítve, a másikat sohasem kötötték be. A munkába állításával a duplájára nőhetne a telep kapacitása. Fotók: Vig Norbert

A Pannon-Víz dél-nádorvárosi szennyvízátemelő telepén csak a jobb oldali nyomórendszer van kiépítve, a másikat sohasem kötötték be. A munkába állításával a duplájára nőhetne a telep kapacitása. Fotók: Vig Norbert

A dél-nádorvárosi szennyvízátemelő az ETO Parkkal szemben található, az iparcsatorna közelében. Ide gyűlik össze Győr szenny- és csapadékvizének 80 százaléka. A Pannon-Víz Zrt. által üzemeltetett rendszerben a bejövő szennyvizet szivattyúk pumpálják az elvezetőcsövekbe, amelyek eljuttatják a szennyvíztelepre, majd a megfelelő tisztítás után a már megtisztított víz beleömlik a Mosoni-Dunába.

A szombat hajnali villámárvíz után dr. Dézsi Csaba András megkérte a város csatornáit felügyelő cég elnök-vezérigazgatóját, Rácz Attila Istvánt, magyarázza el, mi az oka annak, hogy helyenként még mindig megáll a víz a város utcáin. A vezérigazgató a föld alá vitte a polgármestert. Mégpedig a szóban forgó átemelőtelep mínusz második szintjére.

„Mint látható, jelenleg csupán egy nyomóvezeték dolgozik a telepen, ám a tervekben szerepelt még egy. A másik az 1980-as évek végén átadott beruházás során nem valósult meg. Meg kell építeni a nyomóvezetéket a szívótér és a tolózárház között; ha ez megépülhetne, az eddigi három óra helyett fél óra alatt eltűnne a víz az utcákról” – magyarázta Rácz Attila.

A telep szűrőin fennakadnak a csatornába nem illő dolgok. Rendszeresek a vízben nem oldódó tisztítókendők, rongydarabok, de elhullott állatot is találtak már a szennyvízben a szakemberek.
Forrás: Vig Norbert

A pincében valóban látszanak a megkezdett, de be nem fejezett építkezés nyomai. Pusztán arra lenne szükség, hogy kiépüljön az a 160 méteres vezetékszakasz, ami elvezeti a szennyvizet a telepen belül lévő fogadópontig. Ennek kiépítése azonban komoly munka. A csekélynek tűnő 160 méteres vezetékszakaszt több méter mélyen kellene − megfelelő biztosítás mellett − a földbe süllyeszteni, és a szükséges technológia sem két forintba kerül.

Összességében nagyjából 200 millió forintból kiépíthető lenne a rendszer, amit valójában megterveztek. Az eredeti tervek ugyanis óránként kétszer 6.000 köbméter szennyvíz és csapadékvíz elvezetésére méretezték az átemelőtelepet, ám a hiányzó nyomóvezeték miatt jelenleg csak fél gőzzel képes működni.

„A szombat este fényében kicsit furcsának tűnhet az, amit mondok, de végső soron kitűnően vizsgázott a győri csatornarendszer. A jelenlegi kapacitásunk szerint ekkora csapadékmennyiséget három óra alatt képes levezetni a rendszer. Ez pontosan így is történt. Az pedig, hogy felemelkedtek a csatornafedelek, arra bizonyíték, hogy zavartalan az áramlás a csatornában. Nincs benne sehol dugulás. A rendszerünk 16 milliméter csapadékra van méretezve tíz perc alatt, most 40 milliméter esett kilenc perc alatt” – tette hozzá a vezérigazgató.

Rácz Attila elmondta azt is, hogy többen keresik meg azzal a kérdéssel, miért nem építenek be nagyobb csöveket a győri hálózatba. A vezérigazgató szerint a klímaváltozás és a villámárvizek miatt ez irracionális vállalkozás lenne. Ugyanis a földben lévő, sok esetben 280 centiméteres átmérőjű csövek 360 napig csontszárazak, a maradék öt napban van csak dolguk.

(A cikk Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával jött létre.)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában