Hirdetés

2022.05.20. 08:00

Most lehet eladni a legjobb áron

Kevés eladó lakásra sok vásárló jut ma az ingatlanpiacon, ezért most lehet a lehető legjobb áron eladni. Ez az erősen keresleti piac hamarosan megváltozhat, figyelmeztet a szakértő.

Forrás: Nyitott Ház Kft.

Talán soha nem voltak ennyire alkupozícióban a lakáseladók, mint ma, amikor hatalmas a kereslet az új és használt ingatlanokra egyaránt. Ez részben mesterséges állapot, amit az állami beavatkozások generáltak. Elsősorban a – várhatóan nyáron lejáró – hitelmoratórium, a téli kilakoltatási moratórium, és a változó kamatozású hitelek kamatstopja van negatív hatással a kínálatra, amely így az árak drasztikus emelkedéséhez vezetett. Egy éve még 3-4% között lehetett 5-10 éves kamatperiódusú hitelhez jutni. 

- Ma ez a gazdasági folyamatok hatására 6-9% között mozog, s ahogy emelkednek a kamatok, annál nehezebb lesz forráshoz jutni a vásárláshoz. A fentiekből is kiderül, hogy hamarosan bővül az ingatlan kínálat a lakáspiacon, illetve a hitelkamatok emelkedése miatt a kereslet is visszaeshet. Aki tehát gondolkodik háza, lakása eladásán, annak érdemes most lépnie – mondja Molnár Kristóf, az Openhouse ingatlaniroda tulajdonosa. Hozzáteszi: a magasabb kamatoktól sem kell megijedni, a legtöbb esetben ugyanis ezek a hitelek később kiválthatók kedvezőbb kamatozásúra.  
Annál is inkább sem érdemes halogatni az eladást, mert a lakásárak a csúcson vannak: még a panelárak is 30 millió forint fölé kúsztak, és Győr legnépszerűbb kerületeiben az igényes lakások esetében már egymillió forint körüli négyzetméterárral kell számolni … Sőt, a megyeszékhely körüli települések is változatlanul felkapottak, ahol – a drágán eladott városi lakásuk árából - sokan vásárolnak felújítandó házat. 

Az eladáshoz mindenképpen érdemes rutinos ingatlanközvetítőhöz fordulni, aki ismeri a piac valamennyi – gyorsan változó - tényezőjét és ezek mérlegelésével képes megállapítani a reális, az eladó számára lehető legkedvezőbb eladási árat. Az Openhouse ráadásul most tavaszi jutalékkedvezményt is nyújt ügyfeleinek. 
Nemcsak a lakástulajdonosoknak, hanem a vásárlóknak is javasolt szakértőhöz fordulni, az ingatlanirodák bankfüggetlen hiteltanácsadói ugyanis már a keresgélés megkezdése előtt meg tudják állapítani a hitelképességünket és megtalálják a számunkra legideálisabb ajánlatot. Az Openhousnál is 2 kiváló kolléga áll rendelkezésre, hogy bankfüggetlenül a lehető legjobb megoldást találja meg ügyfeleink részére. Molnár Kristóftól megtudtuk, hogy sokan esnek abba a hibába, hogy anélkül nézik ki és szeretnek bele álmaik otthonába, hogy felmérték volna, meddig ér a takarójuk… Nem beszélve arról, hogy a CSOK felvételéhez szükséges követelményeknek is könnyebb megfelelni, ha tapasztalt szakember vezet végig a folyamaton. Győrben egyébként több új építésű projekt indult el a közelmúltban, így az Openhouse kínálatában is számos új lakás található.  

(X)
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában