Hirdetés

2022.04.27. 12:18

Milyen egy modern nyílászáró? Mik a legfőbb jellemzői?

A modern nyílászárók ma már elengedhetetlen tartozékai egy jól szigetelt, költséghatékonyan működő, komfortos otthonnak. Az ajtók és az ablakok kiválasztása során figyelembe kell venni néhány szempontot, most ezeket gyűjtöttük össze.

Munkatársunktól

Kép forrása: https://unsplash.com/@arieldon

Milyen anyagból legyen?

Ha bedobjuk a témát, biztos sok pro és kontra érvet fogunk hallani arról, hogy fa, alumínium vagy műanyag nyílászárót válasszunk. Nézzük, hogy mit tudunk róluk! A fa nyílászáró legfőbb erénye, hogy szép, természetes hatást sugall, jól illeszkedhet a ház arculatába és odafigyeléssel, megfelelő kezeléssel elég hosszú ideig megőrzi a minőségét, viszont ha valóban jó minőségű fa ablakot, ajtót szeretnénk venni, akkor mélyen a zsebünkbe kell nyúlni. Az alumínium nyílászáró ár-érték arányban kevésbé jó, nem olyan jó hőszigetelő, mint a fa vagy a műanyag társai, viszont drágább.

Ezzel szemben a műanyag nyílászáróknak nagyon jó a hőszigetelő képessége, nem kell különösebb kezelésben részesíteni a felületet, tartós és kedvezőbb az ára a fánál. Egyedül az esztétikai szempontot szokták felhozni a műanyag nyílászáróval szemben, de ma már színezett kiszerelésben is megvásárolhatjuk ezeket az ablakokat, ajtókat. Ár-érték arányban jobban járunk egy minőségi műanyag nyílászáróval.

És akkor nézzük még milyen szempontok játszanak szerepet abban, hogy kiválasszuk álmaink nyílászáróit!

Biztonság

Amikor a biztonságra gondolunk, a legtöbbünknek először a bejárati ajtó jut eszébe. Nem véletlenül, hiszen ennél a nyílászárónál nagyon lényeges a betörésbiztonság kérdése. De nem csak ott! Sokan nem tudják, hogy a betörések jelentős részét nem a bejárati ajtókon keresztül, hanem a teraszajtókon, ablakokon át hajtják végre. Fontos, hogy a nyílászárók cseréje esetén megfelelő RC-vel (resistance class, vagyis az ellenállóképesség osztályzása) jelzett ablakot szereljünk be. Az  RC 1 N, RC 2 N és az RC 2 osztály a statisztikák alapján a betörések 85%-át megakadályozza.

Dizájn és szín

A nyílászáró kiválasztásánál kifejezetten fontos, hogy illeszkedjen az épület stílusába. A fa ablakok valóban nagyon szépen tudnak mutatni egy építészetileg klappoló ház esetében, ráadásul mi magunk dönthetjük el, hogy milyen színűre mázoljuk. A műanyag nyílászáróval szemben régebben ellenérvként hozták fel, hogy csak fehér kivitelben lehet hozzájutni. Szerencsére ma már ez nem így van, széles színválaszték áll a rendelkezésünkre, vagyis csak a szín kedvéért nem kell ragaszkodnunk a fa ablakokhoz, ajtókhoz.

Az üvegszerkezet

A profil hőszigetelő képessége mellett lényeges az ablakban található üvegszerkezet. Minél kisebb egy ablak hőátbocsátó tényezője, annál jobban szigetel az ablak. Ha összevetjük a kétrétegű és a háromrétegű üvegszerkezetet, máris megtudjuk, miért számít kardinális kérdésnek energiatakarékosság szempontjából a megfelelően kiválasztott üveg.

Egy kétrétegű ablakhoz képest fele akkora lesz a hőátbocsátó tényező, ha háromrétegű ablakot vásárolunk. Csak hogy a számokat is lássuk: Ug=1,0 W/m2K a kétrétegű ablaké (24 mm-es szerkezetvastagsággal, argongázzal kitöltött kettős hőszigetelő üveg), addig a háromrétegű üvegszerkezet esetében ez Ug=0,5 W/m2K értéket jelent. Vagyis egységnyi felületen 50%-al kevesebb hőenergiát veszítünk, ha háromrétegű üvegezést használunk!

Az energiaárak folyamatosan emelkednek, viszont az építészetben egyre inkább elterjednek a nagy bevilágító felületekkel rendelkező, sokszor földig érő üvegek, így energetikai szempontból komoly jelentősége van a háromrétegű üvegeknek.

Vasalat

A vasalat a nyílászáró lelke. Nem olyan látványos, de annál fontosabb a megfelelő működéshez. Az ablakokat, ajtókat, nyílászárókat mozgatjuk, valójában a vasalatnak köszönhetően biztosítjuk a megfelelő nyitást, buktatást, tolást, zárást. Vagyis ha a vasalattal valami baj van, akkor az kihat a nyílászáró különböző funkcióira.

Épp ezért nem érdemes spórolni a vasalat árán, minőségén. Különösen igaz ez a manapság népszerű, nagy felületű, több rétegű sok légkamrás üvegszerkezetek esetén. Ha például van egy 150 cm* 150 cm-es, két rétegű üvegszerkezettel szerelt nyílászárónk, pusztán az üveg 56 kilót nyom, és ha háromrétegű üveggel rendeljük meg ugyanezt az ablakméretet, máris 85 kilónál tartunk. És akkor még nem beszéltünk a tok és a szárny súlyáról.

A vasalatnak pedig ezt a súlyt nemcsak el kell bírnia, de gond nélkül mozgatnia is kell a teljes szerkezetet. Egy rosszul rögzített nyílászáró balesetveszélyes is lehet, ráadásul sokkal gyöngébb lesz a hőszigetelési, hangszigetelési képessége. Vagyis hiába vásároltuk meg a legjobb üvegszerkezetet, ha a vasalaton spóroltunk, mert a hideg levegő bizony be fog jutni a lakásba a rosszul záródó ablak rései mentén.

Régebben a vasalatokba nem volt beépítve az úgynevezett "hibásműködés-gátló". Ha az ember véletlenül a két funkció közé (nyitó és bukó fázis) "váltott", az ablakot vagy az ajtót csak egyetlen pont rögzítette, és kieshetett a helyéről, ami súlyos baleseteket okozhatott. Ma már kötelező tartozék a hibásműködés-gátló.

Van még egy lényeges extra a vasalatoknál, ez a résszellőztető funkció. A homlokzati szigetelés és a jól szigetelő nyílászárók miatt ma már nincs "természetes" szellőzése egy belső térnek, a résszellőző funkcióval azonban meg tudjuk oldani a szükséges légmozgást.

A vasalat mellett a tömítés is fontos összetevője egy mdern nyílászárónak. Ezt akár a meglévő ablakainkon is érdemes ellenőriztetni, szükség esetén cserélni! Úgy kerülhetjük el a huzatos lakást, ha figyelünk arra is, hogy a légnyomáskülönbség hatására ne induljon meg a légmozgás. Megfelelő tömítésekkel ez is elérhető. Legjobb választásnak az ablakszárnyon körbefutó, cserélhető, és az elöregedéssel szemben is időtálló minőséget képviselő tömítőanyagok bizonyulnak.

ABLAXARNY Kft.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában