Hirdetés

2022.02.17. 08:00

Bajor rozskenyér: a karakteres hagyomány

A markáns ízvilágú kenyerek kedvelőinek készül a Bajor rozskenyér, amelynek tradicionális receptjét egy bajor pékmester hagyta örökül a Pedró Pékségnek.

A rozskenyér karakteres íze ugyan nálunk megosztja az embereket, Bajorországban azonban szinte mindennap ez a kenyér kerül az asztalra. Ezen Vajda Péter, a Pedró Pékség tulajdonosa is meglepődött, amikor a németországi szakmai gyakorlatokon először szembesült ezzel, s bár a jellegzetes, kicsit savanykás ízt és illatot ugyan meg kellett szoknia, hamar megszerette a rozskenyeret. Ma pedig természetesen a Pedró-üzletekből sem hiányozhat ez az egészséges kenyérfajta. 

 

Nem is akárhogyan készül, a Bajor rozskenyérnek húsz évre visszanyúló története van. 

 

Amikor a Pedró Pékség elindult, Vajda Péter Németországból, bajor területről vásárolta a kemencét és a gépeket Alfonz Leeb kisvárosi pékmestertől, aki azért tette le a péklapátot, mert nem volt, aki továbbvigye a kis családi pékséget. 

 

− Külön kérésem volt hozzá, hogy ha megveszem a gépeket, ne csak a beüzemelésükben segítsen, hanem mutasson néhány saját terméket is. Ilyen volt a Bajor rozskenyér receptje, amely alapján egy hagyományos, kiváló kenyeret készítünk nap mint nap, ma is az eredeti, változatlan receptúra alapján – mondja a Pedró tulajdonosa. 

 

Forrás: Vili Marczali

 

Naponta sok törzsvásárló tér be valamelyik Pedró-üzletbe a kilós vagy a szeletelt, csomagolt változatáért.

 

− A fiatalabb korosztály még a semlegesebb ízű kenyereket kedveli jobban, de ahogy idősödik az ember, úgy kezdi egyre jobban értékelni a karakteresebb ízvilágot − mondja Vajda Péter.

 

S hogy milyen a jó rozskenyér? Ízletes, savanykás, helyben készült kovászt tartalmaz, a Pedróban ráadásnak csempésznek bele egy kis fűszert – kömény és ánizst – is, ami kicsit pikánssá teszi a rozs karakterét. Tökéletes egy laktató reggelihez vagy könnyű vacsorák kísérőjeként, vajjal megkenve remekül illik a sajtokhoz, parasztsonkához. Sőt, a rozskenyér nagy előnye, hogy hosszú ideig eláll, friss és puha marad, így még tovább élvezhetjük az egyedi aromáját. Jó rozskenyeret nem könnyű sütni, mert a tészta kézi feldolgozása nehéz: ragad a kézhez, asztalhoz egyaránt, ezért csak a legjobb szakemberek tudják jól elkészíteni – a Pedróban azonban megkóstolhatjuk a műfaj legjobbját.  (x)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában