Támogatott tartalom

2021.10.16. 07:28

Városrendészeti mobil lakások az Iszkápa közben

Két új mobil lakás került a győri Iszkápa közbe, amelyet nemrég tisztított meg a város a legalább egy évtized alatt összegyűlt illegális hulladékhegytől. A szemétben több mint félezer patkánycsalád lakott, közegészségügyi szempontból is szükség volt tehát a gyors intézkedésre. A területet fertőtlenítették, körbekerítették, védték, most pedig két fia­tal városrendész költözik be a héten érkezett korszerű mobil házakba.

„Új várost építünk Újvárosban, ez a körzet valamikor patinás része volt Győrnek, most meg kell találnunk a terület új funkcióját” – mondta a mobil házak hajnali érkezésekor prof. dr. Dézsi Csaba András polgármester a helyszínen. Hangsúlyozta: „Az Iszkápa közben azonban nem várhattunk a környező terület teljes rehabilitációjára, azonnal lépnünk kellett.”

Daruval emelték be a mobil házakat az Iszkápa köz–Tűz utca kereszteződésébe.

Ezért döntött úgy, hogy két új, igényesen korszerű mobil ház kerüljön a területre. Bérleményként mindkettőt fölajánlották a városrendészet munkatársainak, közülük két egyedülálló fiatal szívesen költözik be a mobil épületekbe.

Simon Róbert Balázs ország- gyűlési képviselő biztos benne, hogy az ide költöző szakemberek még jobban ügyelni tudnak a környék biztonságára és tisztaságára is, hiszen itt fognak lakni, állandóan rajta lesz a szemük a környéken.

„Ezzel az eredeti megoldással nemcsak sikerült fölszámolni az illegális hulladéklerakót, de nyugalom és biztonság érkezett erre a területre” – tette hozzá Simon Róbert Balázs.

„Az Iszkápa közben hosszú évek alatt kialakult állapot – melyet a polgármester úr példaadóan gyorsan oldott meg – is indokolja, nem véletlenül indított el a napokban a kormány zöldkonzultációt. Ebben sokan megfogalmazhatják a véleményüket azzal kapcsolatban, hogy szigorítás szükséges ezen a területen” – emelte ki a térség másik országgyűlési képviselője, Kara Ákos.

Prof. dr. Dézsi Csaba András polgármester is kilátogatott a mobil házak érkezésére.

„Az önkormányzat szisztematikus munkával rendbe rakta az Iszkápa közt, a városrendészek beköltözése a személyes jelenlétet erősíti, amire helyi tapasztalatom alapján is nagy igény van a környéken lakók részéről” – hangsúlyozta dr. Fekete Dávid, a körzet önkormányzati képviselője.

Az egykori illegális hulladéklerakó tulajdonosával már jóval korábban tárgyalt az önkormányzat. Ő azt mondta, nem tudja megoldani a terület szakszerű megtisztítását, s megelőzni az újabb szemétlerakást. Ezért az a megállapodás született, hogy a földterületet a városnak adományozza.

Az országosan is egyedülálló projekt két mobil háza 30 millió forintjába került a városnak, ehhez még hozzáadódnak a telek előkészítési, alapozási munkálatainak költségei, de ez az összeg még így is töredéke annak, mintha egy hasonló méretű téglalakást építettek volna. Ha a módszer beválik, hamarosan újabb, hasonló mobil szolgálati lakásokat is telepíthetnek, nemcsak Győrben, de az ország más pontjain is.

Prof. dr. Dézsi Csaba András, Simon Róbert Balázs, dr. Fekete Dávid, Kara Ákos közös munkájának köszönhetően megoldódott a szemétdomb problémája.

„Természetesen konténervárosokat, lakónegyedeket nem fogunk létesíteni Győrben, ám bizonyos helyszíneken és helyzetekben a mobil megoldások rugalmas és gyors megoldást jelentenek” – hangsúlyozta dr. Dézsi Csaba András.

A külön útvonalengedéllyel Győrbe érkező mobil házakat a reggeli órákban óriásdaruk emelték a helyükre, s a szakemberek meg is kezdték a közművek bekötését.

A cikk Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával jött létre.

Címkék#Győr
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában