Hirdetés

2021.09.17. 08:00

Gyermek mellől is visszatérhetnek a munkába

Július elsejétől egy új foglalkoztatási forma már a kisgyermekkel otthon maradó szülőknek is lehetőséget ad arra, hogy a gyereknevelés mellett kiegészítő jövedelmet szerezzenek úgy, hogy egyszerre gyermekeik szerető szülei és a társadalom aktív tagjai is maradnak. 

Egyre több ilyen szövetkezetet hoznak létre Győr-Moson-Sopron megyében is. Az Északi Szomszédok a nyugdíjas-szövetkezeti mintára néhány hete alapították meg a helyi csoportot.

– Az új foglalkoztatási forma alternatíva azoknak a kisgyermekes édesanyáknak és édesapáknak, akik részmunkaidőben, négy-hat órában szeretnének visszatérni a munka világába. Ez lehet csupán heti egy-két alkalom, a foglalkoztató és a munkavállaló megegyezésétől függően – mondta Csomai Eszter a Szomszédok Kisgyermekkel Otthon Lévők Szövetkezetének elnöke.

– A szövetkezetünkbe azok a szülők jelentkezhetnek, akik gyesben vagy gyedben részesülnek. A legnagyobb segítséget talán a gyesen lévők bruttó 28.500 forintos ellátási díja mellett jelenthet – hangsúlyozta Csomai Eszter.

 

Az elnök szerint a szövetkezet legnagyobb előnye talán, hogy a kisgyermekes szülő maga mondhatja meg, egy héten hány napot és hány órát szeretne dolgozni.Ha a meglévő munkáltatója nyitott rá, akkor arra a munkahelyre is visszatérhet, ahol a gyermeke születése előtt dolgozott, vagy dolgozhat másik foglalkoztatónál is, úgy, hogy az a meglévő jogviszonyát nem érinti. Így új területen is kipróbálhatja magát.

– A kiegészítő jövedelem után kizárólag személyi jövedelemadót kell fizetnie az anyukának vagy apukának, járulékfizetési kötelezettség nem terheli. Így több pénz marad a zsebében, mintha munkaviszonyban dolgozna – fogalmazott Eszter.

A szövetkezeti foglalkoztatásnak köszönhetően a munkáltatót nem terhelik adóterhek, a szolgáltatás költségként elszámolható, és a szövetkezet felelőssége a jogszabályi környezet betartása.

Bár még csak néhány hete kezdte meg működését a szövetkezet, azt tapasztalják, hogy a kevésbé megterhelő és konkrét időponthoz nem kötődő, elsősorban szellemi munkát, adminisztrációs feladatokat, vagy könnyű fizikai munkát találhatnak a kisgyermekes szülők.

Ez az új lehetőség a baba hároméves koráig vehető igénybe. Ikrek esetén tovább, ugyanis azok hatéves koráig dolgozhatnak a foglalkoztatási formában. Ha valaki tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket nevel, annak 10. életéve betöltéséig veheti igénybe a szövetkezeti előnyöket.

– Emellett nem elhanyagolható szempont, hogy kevésbé esnek ki a munka ritmusából a kisgyermekkel otthon maradók, a rugalmas munkalehetőség a családi élet és a munkavégzés összeegyeztethetőségéhez is hozzájárul.

(X)

Kisgyermekes Északi Szomszédok

Kisgyermekkel Otthon Lévők Szövetkezete

Győr, Bartók Béla utca 8.

+36 96 822 514

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában