Támogatott tartalom

2021.07.10. 06:52

Népszerű Győrben az Aranypart II.

Jövő ilyenkor már igen élénk lesz a vízi élet a győri folyókon. A gönyűi műtárgy üzembe helyezése megemeli a vízszinteket, közlekedni tudnak a mélyebb merülésű vízi járművek, a jachtok. A Győri Városrendészet munkatársai képzésével is készül a jövőre, mindamellett már most is nagy erőkkel vigyázza a szabadstrandokon pihenőket, fürdőzőket és hajózókat.

A legjellemzőbb és legveszélyesebb a tiltott fürdőzés – kezdi el sorolni győri tapasztalatait Miletics Mór, a Győri Városrendészet szakmai igazgatója. – Fürödni mindenhol tilos, kivéve, ahol erre alkalmas területet alakítanak ki, ellen- őrzik a vízminőséget, körbebójázzák, s egyértelmű táblákkal jelzik is. Aki ezt a területet elhagyja, az szabálysértést követ el. Bármennyire vízbiztosnak gondoljunk magunkat, azért a folyómederben is a víz az úr. Évekkel ezelőtt sajnos én is találtam olyan ember holttestét a vízben, aki jól úszott, józan volt, az orvos szerint hirtelen szívleállás sem történt, mégis belefulladt a folyóba.

Miletics Mórnak saját fia barátjának a tragédiája is eszébe jut ilyenkor.

A szakmai igazgató szerint Győrben is elterjedt, hogy bedőlt fáról egy kötéllel belendítik magukat a fürdőzők, így ugranak a vízbe. Ha jó az ugrás, egy méter hatvan centis vízbe csobbannak, de ha elvétik, akkor negyvencentisbe érkeznek fejjel.

A vízi járművek gyakori szabálytalansága, hogy bizonyos szakaszokon a tiltás ellenére hullámot keltenek – folytatja tovább. – Lelassítanak ugyan egy nagyobb hajóval, de nem simítják vízre a járművet, hanem az eleje fölmagasodik, akár egyméternyi magas hullámot tol maga előtt. Ez veszélyezteti a kisebb csónakokat.

Az evezősöknek a folyó két szélén szabad közlekedniük – kivéve, ha csoportosan mennek –, de mivel középen könnyebb evezni, inkább a fősodorban haladnak, ahol a nagyobb hullámok könnyen felboríthatják őket, figyelmeztet a szakember. – De figyelnünk kell a horgászok biztonságára is. Győrben sok rendezvényt a folyópartokra szerveznek, ezeket is biztosítanunk kell. A városrendészet folyamatosan együttműködik a rendőrséggel, a vízi polgárőrökkel s a speciális vízimentőkkel is. Az Országos Rendőr-főkapitányságtól járőrhajót kapott a Felső-dunai Vízi Polgárőr Egyesület. A járművet már szolgálatba is helyezték.

Miletics Mór tapasztalatai szerint egyre népszerűbb Győrben az Aranypart II. Prof. dr. Dézsi Csaba András polgármester elmondta: „A fürdőzők közül többen is azt panaszolták, hogy túl meredek a folyó partja, ezért nehéz biztonságosan bejutni a folyóba. Biztonságos megoldást kértek, annál is inkább, mert a járvány miatt sokan a városban maradnak nyaralni, így az Aranypart II. is közkedveltté válik. Személyesen is megnéztem a helyszínt, s azt javasoltam a Győr-Szolnak: helyezzenek ki lejáró lépcsőt, hogy a gyerekek és a felnőttek bátran, sérülés nélkül tudjanak csobbanni a vízbe. Ez már korábban meg is történt. Lakossági kérésekre a lejáró lépcső csúszásmentesítése is megvalósult a héten, a gyors, megnyugtató megoldás eredményeképpen még többen járhatnak a folyószakaszra s a partjára.”

A cikk Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával jött létre.

Címkék#Győr

Ezek is érdekelhetik