Támogatott tartalom

2021.05.21. 06:35

Már készül a Győr-kereszt

Királyi várossá válásunk 750. évfordulójának egyik legkiemelkedőbb pillanataként június 20-án avatják fel a városháza előtt azt a Győr-keresztet, ami a város legnagyobb hatású történelmi eseményeinek egyike.

„Győr bővelkedik a nagy történelmi pillanatokban, amelyek közül az egyik legkiemelkedőbb dátum 1598, amikor visszafoglaltuk a győri várat a töröktől. Ezzel nemcsak Magyarország, de egész Európa és az európai kereszténység védőbástyájaként beszéltek rólunk, s II. Rudolf rendelete alapján hálából Győr-kereszteket állítottak” – fogalmazott dr. Dézsi Csaba András. A polgármester hozzátette, ezek a keresztek ma is állnak, Ausztriában 31-et maga is meglátogatott tavaly. „Ez olyan szelete a történelmünknek, amit ismernünk kell, és a fiataloknak is tovább kell adnunk, ezért a jubileumi évben Győr-kereszt- állítással tesszük teljessé az emlékezést.”

Az alkotás tetején a győri vaskakas is megjelenik.

A városháza elé kerülő kereszt már csaknem elkészült, a napokban a polgármester az alkotó, Lebó Ferenc társaságában tekintette meg a művet, és mint mondta, a látottak felülmúlták a várakozásait. Az alkotás méltó lesz Győrhöz, a város történelméhez és a jubileumhoz is. A szobrászművész elmondta, a kereszt alján az alapítás ténye, illetve a minden Győr-kereszten megjelenő hálaadó mondat is olvasható lesz. Az oszlopfő négy oldalán négy alak jelenik meg. Szemből az áldó Krisztus, az oszlop két oldalán a várat visszafoglaló két hadvezér, míg a hátoldalán a város védőszentje, Szent István vértanú ábrázolása látható.

Az oszlop tetejére a város leghíresebb legendáját felelevenítő győri vaskakas mása került, amely szintén a vár visszafoglalásához kötődik. „Győr akkor lesz ismét keresztény kézen, ha a vaskakas elkezd kukorékolni, és az alatta lévő félhold teliholddá változik” – mondta a legenda szerint Szinán pasa. Hogy nincsen lehetetlen, azt egy leleményes fiatal bizonyította a történet szerint, aki az éj leple alatt felmászott a vaskakashoz, majd napfelkeltekor a trombitájával a kakas kukorékolását utánozta, a felkelő nap sugaraiban pedig a félhold teliholdnak tűnt. A törökök azt hitték, hogy beteljesedett a jóslat, és elmenekültek.

Dr. Dézsi Csaba András és Lebó Ferenc a készülő Győr-kereszttel.

A vár visszafoglalásához, Adolf von Schwarzenberg és Pálffy Miklós seregeinek sikeréhez valóban kellett a leleményesség, hiszen a Fehérvári kapu berobbantásához egy hadicselre is szükség volt, de a babona helyett a hősies helytállás játszotta a főszerepet a győzelemben. Ez a győzelem pedig nemcsak az ország, de egész Európa számára fontos történelmi tett volt. Erre a történelmi tettre emlékeztetnek határainkon túl is a Győr-keresztek, a városháza elé kerülő alkotás pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy érdemes megismerni a saját múltunkat, hiszen van mire büszkének lennünk. A tervek szerint a Győr-keresztet június 20-án, ünnepélyes keretek között avatják fel királyi várossá válásunk 750. évfordulójának fontos eseményeként.

A cikk Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával jött létre.

 

Címkék#Győr
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában