PR-cikk

2021.05.31. 08:00

Kenyér készült a nemzeti összetartozás napjára

A magyar történelem egyik legjelentősebb eseménye, Trianon 100 éves évfordulójára készített különleges kenyeret a Pedró Pékség. 
Az 1920 Cipó egyszerre fanyar és édes, alapanyagai 
a Kárpát-medence sokszínűségét jelképezik.

Munkatársunktól

A trianoni békediktátumnak állít emléket a Pedró Pékség újdonsága. Vajda Péter, a pékség tulajdonosa nehezen önti szavakba, milyen gondolatok kavarogtak a fejében az új kenyér megalkotásakor. Most is arra törekedett, hogy ne csak egy kenyeret alkosson, hanem annak mondanivalója, üzenete is legyen.

– Például az, hogy a gyönyörű Kárpát-medence hogyan öleli körül a magyarságot, amely szétszórva, de egységesen képviseli ezeréves történelmünket. S azt is, mennyi értékünk van: csodálatos kultúránk, népzenénk, néptáncunk, népművészeti értékeink − mondja Vajda Péter. – Ez a sok alapanyagból álló kenyerünk jelképezi a Kárpát-medence sokszínűségét, a magyarságunk szomorúságát és a megmaradás édességét, örömét.

Így született meg az 1920 Cipó, amely ízében is hordozza a történelem kettősségét: egyszerre savanykás a kovásztól és édes az aszalt szilvától. A tekintélyes méretű, kétkilós kenyér teljes kiőrlésű lisztből készül, vadkovásszal, élesztő hozzáadása nélkül, a természet erejétől indul meg. Alapja az ősi magyar királybúza, a rozs, a tönkölybúza és a celldömölki malom teljes kiőrlésű lisztjeinek keveréke – csupa minőségi, tradicionális gabona, amely elhozza a régmúlt ízeit az otthonunkba. Az 1920 Cipó megjelenésében is utal Trianonra: tetején az 1920-as évszám olvasható, körülötte a trianoni kereszttel.

Fotó: Pedro Pékség Kft.

Az új cipó tökéletesen beleillik a Pedró Pékség filozófiájába: újra felfedezni és megőrizni az ősi magyar értékeket, ízeket.

Nem a trianoni az egyetlen történelmi évforduló, amely megihlette a Pedró pékeit: az idei évben Győr királyi város fennállásának 750. évfordulójára készíthettek finom, ropogós búzakenyeret, amely húsvéti debütálása óta keresett termékké vált a Pedró pékségek polcain. Győr kenyere – amelyet pünkösdkor Veres András megyés püspök is megáldott − nemcsak ízletes, de jótékony célt is szolgál: a pékség minden kenyérből 100 forintot ajánlott fel a győri városháza harangjainak visszaszerzésére. Eddig egymillió forint jött össze erre a nemes célra, bizonyítva, milyen eredményesen tud egy pékség együtt élni a várossal, mindenki hasznára és örömére.

Trianonra emlékezve tavaly a Pedró Pékség alkotott egy kenyérszobrot is, amelyet egy gasztronómiai kiállításon több ezer ember látott. Június 4-én 16.30 órakor pedig Sokorópátkán – a Pedró Pékség „bölcsőjében” – tartanak ünnepi megemlékezést, ahol egy hatalmas, térségi összefogással készült faszobrot adnak át a Sokorói-dombvidéken.

(x)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában