Támogatott tartalom

2021.04.16. 07:11

Együtt a tisztább Győrért

A városban egyre szélesebb kö- rű összefogás figyelhető meg a tisztább környezetért. Az önkormányzat kiemelten kezeli a környezetvédelmet, a civilek összefogásával pedig egyre több szemétszedési akcióba csatlakozhatunk be. A Föld napjához közeledve a szelektív szigetek megtisztításában is részt vehetünk, a Pannon-Víz Zrt. pedig interaktív kiállítással mutatja be, miért ne szórjunk bele mindent a csatornákba.

kisalfold.hu

A fát a jövőért ültetjük – vallja dr. Dézsi Csaba András polgármester. Fotó: Városháza

„A győri önkormányzat kiemelten kezeli a város tisztaságát, emellett pedig a környezetvédelmet is előtérbe helyezzük, és ezeket a szempontokat a városi szolgáltatásokban is igyekszünk érvényesíteni. A távhőszolgáltatásban például megújuló energiaforrásból származó geotermikus energiát is hasznosítunk. A győri vízszolgáltatás kiemelkedő minőségű, hiszen a vezetékes vizünk ásványianyag-összetétele az ásványvizek minőségével vetekedik, érdemes tehát csapvizet fogyasztani a flakonos helyett. A megfelelő vízkezelésről korszerű szenny- víztisztítónk is gondoskodik” – fogalmazott dr. Dézsi Csaba András polgármester, aki ebben a sorban említette a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát is. „A környezetvédelmi bizottságot is azért hoztuk létre, hogy még nagyobb hangsúlyt kapjanak a környezetvédelmi szempontok. Több zöldterület védetté nyilvánítását kezdeményeztük, fecskevédelmi programot indítottunk, a városi faültetési programot pedig kibővítettük azzal, hogy a Győrben született gyermekek után is elültetünk egy-egy fát – fűzte hozzá a polgármester. – Aki fát ültet, nemcsak bízik a jövőben, hanem tesz is azért. A Föld napjának üzenete is az, hogy együtt tegyünk közös jövőnkért és a bolygónk egészségéért.”

A fát a jövőért ültetjük – vallja dr. Dézsi Csaba András polgármester. Fotó: Városháza

„Nagy öröm számomra, hogy a győriek többsége felelősen gondolkodik. Az elmúlt időszakban szinte egymást követték a civil szemétszedési akciók, amelyekhez egyre többen csatlakoznak, és amelyet a város és a Győr-Szol Zrt. eszközökkel és a szemét elszállításával is támogat” – fogalmazott dr. Dézsi Csaba András. Hozzátette, az viszont felháborító, hogy még mindig sokan szemetelnek, olykor a mások által már megtisztított területekre helyeznek el zugszemetet. Ezen kell változtatni oktatással, összefogással, szemléletformálással, sőt, büntetéssel is. Április 17-én 9 órától a Rába-parton, a Duna Center mögött, 15 órától a Móricz Zsigmond rakparton tartanak szemétszedést.

A város területén 141 szelektív hulladékgyűjtő sziget található, melyek közvetlen környezete a nem megfelelő használati szokások miatt sokszor szemetes.

A Föld napja alkalmából, április 22-én „Tisztíts meg egy szigetet!” elnevezéssel közös kampányt szervez a győri önkormányzat, a Győr-Szol Zrt., a GYHG Nonprofit Kft. és a Győr+ Média Zrt. Az akcióra maximum 10 fős csapatok jelentkezését várják, akik vállalják egy szelektív hulladékgyűjtő sziget megtisztítását. A játékról minden fontos információ megtalálható a gyorplusz.hu honlapon, a „Föld napja” menüpontra kattintva. A Pannon-Víz Zrt. szintén különleges programmal készül a Föld napjára április 22-én 12 órától a győri fürdő előtti területen. Az interaktív kiállítás során fény derül arra, hogy a csapadékvíz-­csatornába mi mindent dobnak az emberek. Ezek a tárgyak sokszor elzárják a csöveket, akadályozva a megfelelő vízelvezetést. A Győr+ Rádió élőben jelentkezik majd a helyszínről, hogy minél több emberhez eljusson az üzenet: Legyen szívügyünk Győr tisztasága!

A cikk Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával jött létre.

Címkék#Győr

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában