PR cikk

2021.03.24. 08:00

Új étrend-kiegészítő és kozmetikai termékcsalád Pannonhalmáról

A szerzetesi receptúrák bázisán, a szőlőmagolaj és a gyógynövények kivonatainak felhasználásával új típusú étrendkiegészítő és kozmetikai termékcsaládot hozott létre egy közös kutatási projekt keretében a győri Széchenyi István Egyetem, a Pannonhalmi Apátsági pincészet Kft. és a Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt.

 

Fotó: Pannonhalmi Főapátság

A program jól illeszkedik a nemzeti ágazati stratégia törekvéséhez, amely ösztönzi a helyben termelt, s feldolgozott, nagy hozzáadott értékű élelmiszerek előállítását. A közös kutatásfejlesztés alapján kialakított pannonhalmi brand hozzájárul a társadalom általános egészségi állapotának javításához, az egészség megőrzéséhez, s bizonyos betegségek enyhítéséhez is.

A Pannonhalmán termesztett borszőlő feldolgozása során keletkezett melléktermékek és a gyógynövények komplex hasznosítása lehetővé tette olyan készítmények előállítását, amelyek a hazai, illetve a nemzetközi piacon is komoly érdeklődésre számíthatnak. Az Európai Unió egyébként is előírja a szőlőtörköly összegyűjtését és feldolgozását. A törkölyben található szőlőmagot eddig főként a magból kivont olaj, illetve a mag őrlésével nyert őrlemény formájában használták fel.

A projekt keretében a szőlőmagolajat a régi receptúrák alkalmazásával előállított gyógynövényekkel egészítették ki, így a hatását fölerősítették, kiszélesítették. Az eddigi tapasztalatok és vizsgálatok szerint a készítmények kedvezően hatnak például a gyulladásos folyamatokra, hatékony szerephez juthatnak az emésztési gondok természetes kezelésében, s hozzájárulhatnak az idősödő társadalom közérzetének fenntartásához, javításához. A kutatás résztvevői a gyógynövény-extrakció során keletkezett egyéb melléktermékek talajjavító komposztként történő felhasználásának lehetőségét is vizsgálják.

A főapátsági gyűjteményben talált receptek és más szakirodalmi adatok felhasználásával határozták meg azt a 21 receptúrát, illetve termékkört, amelyek a készítmények alapját képezik. Ebből tíz bizonyult alkalmasnak arra, hogy elkészítsék belőle a termékeket.

A Borászati melléktermékek és kertészeti termékek kombinált hasznosítása című, GINOP−2.2.1−15−2016−00022 azonosító számú projekt az Európai Strukturális és Beruházási Alapok, valamint a magyar állam támogatásával valósul meg. A projekt költségvetése 856.571.545 forint, amelyből a támogatás összege 510.071.689 forint.

(X)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában