PR-cikk

2021.03.05. 08:00

Fabeton öszvérszerkezetű hidak épülhetnek az országban

Izgalmas hídfejlesztési kutatásokba kezdett a győri Széchenyi István Egyetem közösen az A-Híd Építő Zrt.-vel, valamint a Projekt Control Expert Kft.-vel. Az európai uniós társfinanszírozású projekt keretében új generációs öszvérszerkezetű hidak lehetőségeit vizsgálták. Ezek közül az egyik legérdekesebb a fabeton híd.

Az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában már az 1900-as évek eleje óta sikeresen próbálkoznak e két − természetében, tulajdonságaiban különbözőnek látszó − anyag, a fa és a beton házasításával. A hagyományos acél-vasbeton hidaknál alkalmazott robusztus acéltartók helyére fagerendák kerülnek. Az új szerkezet esztétikus, nagyobb fantáziát enged a tervezőnek, s illeszkedik a modern építőipari trendekhez.

A hazai építési gyakorlatban ma még ismeretlen fabeton öszvérszerkezetek meghonosítását a győri Széchenyi-egyetem munkatársai dr. Molnár Viktor vezetésével, valamint az A-Híd szakembere, Vidra Zsuzsanna csapata vállalta magára. Számítógépes szimulációkkal, számításokkal, kísérletekkel igazolták a szerkezet teherbírását. A vizsgálatokhoz az egyetem szerkezetvizsgáló laboratóriumának korszerű berendezéseit használták, a próbatesteket pedig az A-Híd készítette el. Ezeket közösen tervezték meg, hogy minél több műszaki innovatív ötlet és esztétikai elképzelés kerüljön be a projektbe. A hídmodell próbatervezése előtt megvizsgálták a hazai forgalomban kapható rétegelt-ragasztott fatartók megerősítési módjait, továbbá tesztelték a fa és a beton „együttdolgozását” is.

Ez a projekt gyakorlatilag szakmailag is megalapozta a fabeton hidak magyarországi építését, így valószínűleg rövid időn belül Magyarországon is népszerűvé válhatnak ezen hidak az új generációs öszvérhidak között. Nálunk eddig ilyet még nem építettek, de Európa több országában − így Németországban is − találkozhatunk ezekkel az izgalmas, biztonságos szerkezetekkel.

A „Hatékonyabb és fenntarthatóbb építőipari megoldások a kockázatmenedzsment és a műszaki kutatás eszközeivel” című, GINOP−2.2.1−15−2016−00030 azonosító számú projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a hazai központi költségvetési előirányzat vissza nem térítendő támogatása révén valósult meg.

(x)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában