Széchenyi-egyetem

2020.05.13. 07:55

Egy százalék a tehetséges egyetemistáknak

Universitas−Győr Alapítvány: az ösztöndíjprogramok legfontosabb forrása az szja-felajánlás

kisalfold.hu

Fotós: Csaba Jozsef Majer // Majer Csaba Photo

Fotós: Csaba Jozsef Majer // Majer Csaba Photo

 

A kiválóságok minden évben egy nagyszabású gálán vehetik át az ösztöndíjaikat – tavaly is így történt. Fotó: Májer Csaba József

 

– A megbecsültség érzése és az erkölcsi elismerés az, ami miatt már háromszor is pályáztam az Universitas-ösztöndíjra. Nagyon jól jön az ezzel járó anyagi támogatás is, de az egyetemi emlékeim között mindig élénken fog élni az átadóünnepség, amelyen a rektor úr külön köszöntött minket, ösztöndíjasokat. Az oktatóink elismerő pillantásai, az előadások előtt elhangzó dicsérő szavai is lendületet adnak. Hiába látom a jó jegyeket az indexemben, az ilyen ösztönzők jelentenek igazi motivációt. Több hallgatótársam kifejezetten azért vállal pluszfeladatokat a tanulmányai mellett, hogy kivívhassa ezt az évről évre egyre rangosabb elismerést – mondta el érdeklődésünkre a győri Széchenyi István Egyetem jogászhallgatója, Radics Katalin Adél a támogatásról, amelyet az Universitas−Győr Alapítvány biztosít a pályázóknak a felajánlott személyi jövedelemadó egy százalékából befolyt összegből.

Magánszemélyként idén is bárki dönthet úgy, hogy a megfizetett személyi jövedelemadójának (szja) egy százalékát felajánlja egy regisztrált civil szervezetnek. Ezt legkésőbb 2020. május 20-áig − az szja-bevallástól függetlenül is − megteheti. Az adóforintok a legtehetségesebb egyetemi polgárokat segítik.

A tudományt támogathatják

Az Universitas−Győr Alapítvány – az egyszázalékos felajánlások 2019-es adatai alapján – az egyik legtöbb anyagi támogatást felmutató, közhasznú oktatási tevékenységet végző magyarországi szervezet. A célja a kiváló előmenetelű széchenyis hallgatók tanulmányi és tudományos diákköri munkájának támogatása, továbbá a fiatal egyetemi oktatók szakmai, illetve tudományos fejlődésének segítése. A kuratórium huszonegy éve hozta létre az ösztöndíjprogramját, amelynek legfontosabb forrása minden évben a személyi jövedelemadóból felajánlott egyszázalékos támogatás.

– Az alapítvány elsősorban pályázati úton elnyerhető ösztöndíjat biztosít. Korábban évente húsz hallgató részesült tíz hónapon keresztül havi húszezer forintos ösztöndíjban, 2019-ben pedig az Universitas elnevezésű ösztöndíjat huszonöt hallgató kapta meg ugyanilyen nagyságrendben. Erre a pályázatra mindig nagy az érdeklődés. A szervezet a jövőben az ösztöndíjrendszer fenntartásán túl külön is támogatni kívánja a győri Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskola oktatási és nevelési tevékenységét – tájékoztatott a felajánlások felhasználásáról Tóth Eszter, az Universitas−Győr Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Az alapítvány kuratóriumának titkára arra biztatja az olvasókat, hogy az adóforintjaikkal támogassák a legtehetségesebb és legszorgalmasabb egyetemi polgárokat az adóhivatal erre megadott felületén, ahol az Universitas−Győr Alapítvány nevét és adószámát (19112824-1-08) beírva a felajánlás az alapítvány számlájára kerül.

Ösztöndíjat alapítani presztízs

Dr. Kovács Zsolt, az egyetem főigazgatója pedig kiemelte még annak lehetőségét is, hogy bárki alapíthat ösztöndíjat a tehetséges széchenyis diákok támogatására. Ennek módjában, illetve részleteiben segít az egyetem és az Universitas−Győr Alapítvány is. A főigazgató reméli, hogy évről évre egyre több cég és egykori hallgató fog élni ezzel a lehetőséggel az egyszázalékos felajánlások mellett.

Az alapítvány a felajánlott adóforintoknak és az ösztöndíj-alapítóknak köszönhetően az elmúlt három évben több mint 42 millió forint összértékben nyújtott ösztöndíjat közel 300 pályázónak, évente 13−15 pályázati kiírást megjelentetve.

– A támogatások fedezetét biztosítják olyan vállalatok, stratégiai partnerek is, akik elkötelezettek a Széchenyi István Egyetem képzései iránt, a többi között a Magyar Telekom Nyrt. és az Antenna Hungária Zrt., amelyek az Universitas−Győr Alapítvány alapítói is voltak. Magánszemélyek is számos elismerést hoztak létre. Külön figyelmet és pályázati lehetőséget kapnak a PhD-hallgatók, akik az egyetemi oktatás jövőjének kulcsfontosságú szereplői, valamint évente jelentkezhetnek a Hegedűs Gyula Tudományos Ösztöndíjra az egyetem legtehetségesebb, legrátermettebb negyvenöt év alatti oktatói, kutatói – említette a példákat Tóth Eszter, aki bízik benne, hogy az ösztöndíj-alapítás presztízse még több partnert motiválhat.

Az ALAPÍTVÁNY 300 kiválóságnak nyújtott ösztöndíjat az elmúlt három évben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában