Mondom a magamét – MZ/X jelentkezik: év végi összegzés happy enddel

2019.12.13. 16:00

Aliz Csodaországban

Közeledik az év vége, a számvetések ideje. Az üzleti életben a vállalkozások számára is fontos időszak ez, ilyenkor összegzik az eltelt évben elért eredményeiket, és tervezik meg a következő esztendő tennivalóit.

Győr, munkatársunktól

Fotós: StockPhotosArt.com

Általában olyan témáról írok, amely az elmúlt időszakban „jött szembe” velem, ám most azt gondoltam, hogy az idei utolsó cikkem inkább a szeretetről, az összefogásról, a rászorulók megsegítéséről fog szólni. Kicsit talán giccsesen, akár egy romantikus film, amelynek happy end a vége – mert néha a csodák valóban megtörténnek.

Éppen egy tárgyaláson ültem, amikor üzenet érkezett a telefonomra, és meglepetten olvastam, hogy… Na, de erről majd egy kicsit később.

Duplán jó érzés a jótékony ajándék

Cégünk fennállásának 18 éve alatt kiosztottunk már a munka-társak és az ügyfelek részére szinte minden ötletes, illetve kevésbé ötletes ajándékot, amelyeket ilyenkor szokás. Ezért tavaly először úgy döntöttünk, hogy a céges karácsonyi ajándékokra szánt összeget jótékony célokra ajánljuk fel. Úgy véltük, így nemcsak az a több százezer forint kerül jó helyre, hanem a jótékonykodás felemelő érzését is magukkal vihetik a munkatársak és az ügyfelek is a saját karácsonyfájuk alá. Ezt idén azzal tetéztük, hogy a támogatandó szervezeteket maguk a munkatársak választhatták ki: a három irodánk mindegyike önállóan döntött. A győri kollégák a Piros Orr Bohócdoktorok, illetve a győri kórház gyermekosztályán önkéntes munkát végző Lurkó Alapítvány, míg budapesti társaik a Tűzoltó utcai Gyermekklinika Betegeiért Alapítvány javára döntöttek. Adakozni, jótékonykodni nemcsak jó érzés, de egy sikeres vállalkozásnak szinte kötelező is. Úgy hívják: társadalmi szerepvállalás.

…szóval, meglepetten olvastam a telefonomon a párom üzenetét, hogy azonnal menjek az orvosi rendelőbe, ahová aznap délelőtt egy rutinellenőrzésre vitte el a 15 éves lányunkat, Alizt. Otthagyva a megbeszélést, negyedórán belül egy zokogó anyával és egy halálra vált kamasszal találtam magam szemben. Alig egy óra múlva már a győri kórház gyermekosztályán voltunk, ahol a Lurkó Alapítvány vezetője, Zajovicsné Betti sietett a segítségünkre. Ekkorra a további vizsgálatokat követően már csak az volt a kérdés, hogy mikor tudják Alizt műtétre szállítani Budapestre. Hamarosan a műtőasztalon feküdt. Hogy hol? A sors érdekessége folytán a Tűzoltó utcai Gyermekklinika onkológiai sebészetén. Egy rendkívül ritka és kivételesen nagy méretű tumort távolítottak el egy háromórás műtét során a szervezetéből… Amíg a folyosón várakoztunk, millió gondolat cikázott a fejemben. Az aggódásból, a tehetetlen várakozás mázsányi súlya alól épelméjű gondolatok segítségével igyekeztem kirángatni magam.

Kényes kérdések önmagunknak

Te vállalkozóként mennyit törődsz az egészségeddel? Vagy a munkatársaid egészségével? A betegségek megelőzésével? Van egészségbiztosításod? …és a munkatársaidra kötöttél? Ha esetleg baj van, akkor minél előbb orvosi ellátásban részesülhessenek, és lerövidüljön a betegség miatti távollét a munkából? Mennyi időre tudnád azonnal otthagyni a vállalkozásodat anélkül, hogy az a cég működésén meglátszana? Neked jó munkatársaid vannak? Nekem szerencsére igen: az elmúlt két hétben, amíg az időm nagy részét a kórházban töltöttem, a vállalkozásom zavartalanul működött, köszönhetően annak, hogy valamennyi kollégám pontosan tisztában van a feladatával, és el is végzi azt, még akkor is, ha vezetőként én nem tartózkodom az irodában.

Megvan-e a megfelelő egyensúly?

Neked is odaadók a munkatársaid és jól szervezett a céged? Ha tudatosan építetted fel a vállalkozásodat, akkor még egy ilyen rendkívüli helyzet sem okoz felfordulást, és nem állít vezetőként megoldhatatlan szituáció elé.

Te meg tudod találni az egyensúlyt a család és a munka között? Bevallom, nekem ez még egyelőre nem megy tökéletesen. Mert oly sok vállalkozóhoz hasonlóan én is szenvedélyesen imádom a munkámat, és soha nem számolom a cégemben töltött órákat. A párom bezzeg megteszi helyettem, és néha szóban is tájékoztat az eredményről.

Nem elég egy területen jónak lenni

A tudatosság itt is nagy segítség. Szoros időbeosztással és a feladatok hatékony megosztásával nem fog elhatalmasodni rajtad a munka, és a családod sem csak fényképről fog felismerni. A családodnak szüksége van rád, és neked is rájuk. Az életed egyes területei (a fizikai és lelki egészséged, a családod és a párkapcsolatod, valamint a munkád, a vállalkozásod) hatással vannak egymásra, ezért nem elég az egyikben vagy a másikban sikeresnek lenni: ha az egyik nincs rendben, hamarosan a többi sem lesz. Ha a vállalkozásod nem megy jól, akkor az előbb-utóbb az egészséged és a családi életed rovására is megy. Ha nem jó az egészséged, dolgozni sem tudsz teljes erőbedobással. Az pedig mindenki számára világos, hogy a magán-életi problémák nemcsak az egészségünkre, de a munkánkra is negatív hatással vannak.

Messze kerültünk a cikk elején emlegetett szeretettől, a rászorulók megsegítésétől és a romantikus happy endtől? Korántsem.

Egy ilyen élethelyzetben én is megtapasztaltam, hogy ki az, aki önzetlenül szeret engem és a családomat, ki az, aki nemcsak szavakban hirdeti az összefogást, hanem az a tetteiben is megnyilvánul, és hogy az élet visszaadja, ha jótékony vagy – segíteni pedig felemelő érzés.

Néha bizony történnek csodák

Két hét várakozást követően tegnap közölték velünk a szövettani vizsgálatok eredményét. Sajnos az orvosok sejtése beigazolódott, a tumor rosszindulatúnak bizonyult. Ugyanakkor a műtét olyan tökéletesen sikerült, hogy a daganatot sérülés nélkül, egyben sikerült eltávolítani, ráadásul áttétet sem mutattak sehol sem a vizsgálatok, ezért további kezelésre nincs szükség. Így szinte hihetetlen módon − két héttel az első diagnózist követően − Aliz gyógyultan távozott a kórházból. Mert néha a csodák valóban megtörténnek.

 

Kérdése van?

Olvasóink kérdéseit az [email protected] címre várjuk. A cikksorozat elkészítésében a győri MASC Kft. (www.uzenetajovobol.hu) a partnerünk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában