PR

2019.05.23. 02:00

Európai hulladékcsökkentési elismerő oklevél a Klímanócskák vezetőjének

Brüsszelben, az Európai Hulladékcsökkentési Díj átadóján május 15-én elismerő oklevélben részesült a hódmezővásárhelyi Klímanócskák program megalkotója, Bozókiné Szabó Ildikó.

Tavaly novemberben rendezték meg az Európai Hulladékcsökkentési Hetet (EHH), melynek célja, hogy minél szélesebb körben megismerjék sérülékeny világunk hulladékkal kapcsolatos problémáit, és felhívja a figyelmet a hulladékcsökkentés fontosságára.


Az Európai Hulladékcsökkentési Hét során a résztvevő önkéntesek hulladékcsökkentési akciókat valósítottak meg, melyek közül a program magyarországi koordinátora, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakemberei kiválasztották a legeredetibb megoldásokat, melyeket díjazásra terjesztettek fel.


Bozókiné Szabó Ildikó Klímanócskák Oktatási Programja a magánszemélyek kategóriájában került a díjra jelöltek közé. A programban a gyerekek lépésről lépésre elsajátítják a fenntartható hulladékkezelés módszereit, miközben családjaikkal együtt csökkentik a megtermelt hulladékot. Hód Huncutka Szelektív Krónikái a szelektív hulladékgyűjtésről mesél, a gyerekek ökológiai lábnyomot mérnek, a tudatos vízhasználattal ismerkednek, takarékoskodnak az energiával, sőt barkácsolással ügyesedhetnek, miközben valódi Klímanócskává válnak. Képek, élmények, praktikák a Klímanócskák Facebook-oldalán varázsolják el a felnőtt követőket is.


„Hitvallásom, hogy a családokat a gyermekeken keresztül lehet megszólítani, és a tudatos magatartásukat fejleszteni a fenntartható jövő érdekében. Tapasztalatom szerint a szemléletformálás hatására átlagosan 20%-kal javult a családok tudatossága a hulladékcsökkentésben." – mondta Ildikó.


A program eredetisége, újszerű megoldásai és hosszú távú eredményessége miatt követendő és másolható példát állít más városok és országok elé is.


Készült az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából.

(X)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában