PR

2017.04.28. 02:00

A frontok hatásai, huzat. ,,Változnak az évszakok, rossz idők, szép napok"

Az elmúlt esztendőkben az időjárás változékonysága igencsak szélsőséges lett. Ezt bizonyította számunkra április hónap időjárása is, amikor is megtapasztalhattuk a nyárra jellemző meleget, míg a következő héten a téli zimankót. A frontok egyértelműen befolyásolják életünket. Az emberiség sok mindenhez alkalmazkodott földi léte során, de a frontokhoz nem tudott akklimatizálódni.

Frontérzékenység

A jelenséget már sokkal korábban leírták, de tudományos szempontból fogalomként csak az utóbbi időben került elfogadásra. Kialakulásában örökletes tényezők is szerepet játszanak. A hazai népesség nagy része melegfrontérzékeny. Az időjárás-érzékenység az élet folyamán nem állandó, változatosak az egyéni reakciók, vannak, akiket mindkét fronthatás egyaránt megvisel.

Az időjárás változása már meglévő betegségeket is aktivizál. Ilyenkor a panaszok fellángolnak, a fájdalmak fokozódnak. A betegségek nagy része tavaszi és őszi halmozódást mutat. Ide tartoznak például a mozgásszervi elváltozások, gyulladásos és kopásos ízületi és gerincbetegségek, a gyomorfekély, a pikkelysömör stb.  A gyomor- és bélrendszeri fertőzések nyáron, a légzőszervi betegségek, az asztma ősszel mutatnak halmozódást. Frontot követően egyértelműen több beteg keresi fel házi és/vagy szakorvosát.

 

Huzat:

A zárt tér léghuzata és a szabadban fújó szél eltérően hat a szervezetre.

A szél az egész test körül hoz létre hőmérséklet-változást, beindítja a szervezet hőszabályozását.

A huzat körülírtan, egy-két testrészen hoz létre hideghatást. Az érintett testrész lehűl, a szervezet hőszabályozása nem indul be. Ülés (mozgáshiány) miatt a vérkeringés kompenzáló hatása is kiesik. Leggyakrabban mozgásszervi panaszok, nyak- és vállfájdalom, szemgyulladás alakul ki.

Légkondicionált helyiségekben, áruházakban a fronthatásokhoz hasonló tünetek alakulhatnak ki, melynek oka a hirtelen nagy hőmérséklet- és páratartalom-változás.

 

De mit tehetünk ellene?

A frontok vagy akár a huzat okozta panaszok enyhíthetők sokféle módon, különféle kezelésekkel.

Egy terápiás módszer lehet az orvosi gyógymasszázs. Gyógymasszázs során az izomrostok optimális feszülését próbáljuk előidézni különböző fogásokkal, mint a simítás, a dörzsölés és a gyúrás. A fogások típusait, erősségét, a masszázs jellegét szintén az adott állapotnak megfelelően kell megválasztani, így lehet ez egy lazító vagy akár egy izmokat tonizáló masszázs is. Ezenkívül a masszázs helyi vérbőséget okoz, így könnyebben elszállítódnak a salakanyagok, és javul a helyi vérellátás.

 

Kifejezetten huzat okozta panaszokra kedvező hatással bírnak a meleg hatású kezelések. Ide sorolható a parafangópakolás. A parafangó paraffinolaj és gyógyiszap keveréke, amely 50 °C körüli hőmérsékleten kerül az érintett testterületre. Kedvező tulajdonságai közé tartozik, hogy jól tartja a hőt, és egyenletesen adja le. Élettani hatásai közé sorolható, hogy helyi vérbőséget okoz, így javítja a szöveti oxigenizációt a kezelt testtájon. Gyulladásos megbetegedések esetén viszont kerülendőek a meleg kezelések, hiszen rosszabbíthatják a tüneteket, és a krónikus stádiumban lévő gyulladásokat aktiválhatják.

 

Dr. Nemes Tibor András

Reumatológia és Fizioterápiás főorvos

 

Szabó Viktória

Gyógytornász

(X)

 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában