PR

2016.07.15. 17:34

Kincsek Szent Márton szülőföldjéről - fotók (x)

Páratlan régészeti kiállítás nyílt a Szent Márton-év keretében párhuzamosan Pannonhalmán és Szombathelyen. A híres régészeti leleteket és számos aranytárgyat felvonultató tárlat Szent Márton szülőföldjének, Pannóniának közel öt évszázadát mutatja be, betekintést engedve a kereszténység korai elterjedésébe.

Szent Mártonra, az 1700 éve hazánk területén született világhírű szentünkre, a római katonából lett tours-i püspökre emlékező kiállításon páratlan nemzetközi kincsanyag gyűlt össze az egykori római provincia, Pannónia területéről. A római katonából lett keresztény ember kettős identitása pontos lenyomata korának is: a kiállítás tárgyainak segítségével most először kaphatunk átfogó betekintést abba, hogyan terjedt el a kereszténység a provincián belül. A kiállítás szombathelyi része az Iseum Savariensében látható, ahol Szent Márton korának római gyökereitől kezdve követhetjük nyomon Pannónia és Savaria történetét, míg a Pannonhalmi Apátsági Múzeumban Szent Márton, a keresztény szerzetes és püspök kora, valamint az azt követő évszázadok elevenednek meg.


A Pannonhalmi Apátsági Múzeumban látható kiállítás számos innovatív megoldással hozza közelebb a múlt tárgyait a látogatókhoz. A szó szoros értelmében, mert a legkülönlegesebb tárgyakat – pontosabban a 3D nyomtatóval készült replikájukat – kezükbe is vehetik a látogatók. A családosok számára kincskereső füzet készült, amelyben a játékos rejtvények mellett Szent Márton lejegyzett tettei képregényes formában jelennek meg, így ennek segítségével a fiatalabbak is közelebb kerülhetnek Szent Márton korának mindennapjaihoz.

 

Kincsek Szent Márton szülőföldjérőlIgazi ritkaság az V. századból származó hun áldozati együttes – egy úgynevezett halotti áldozat maradványa –, amelynek az adja a különös jelentőségét, hogy pannonhalmi lelet, s ráadásul egyedül itt került elő az aranyos íj teljes garnitúrája.


Egy késő-római korból származó, Krisztus-monogrammal díszített ékszergarnitúra és egy avar kori aranyfibula szintén látható a Szent Márton és Pannónia kiállításon, csakúgy, mint a kora középkori Közép- és Kelet-Európa egyik legértékesebb lelete, az 1799-ben napvilágot látott Nagyszentmiklósi kincs több darabja.


További információ és online jegyvásárlás 20 százalékos kedvezménnyel: www.szentmarton-pannonia.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában