Hirdetés

2021.12.17. 15:04

Épülnek az erőmű-beruházás kiszolgáló létesítményei

Mozgalmas volt az idei év az új atomerőmű felvonulási területén.

Mozgalmas volt az idei év az új atomerőmű felvonulási területén, immár mintegy húsz építmény kivitelezésén dolgoznak a szakemberek. Mindeközben az engedélyezés területén is újabb mérföldkőhöz érkezett a Paks II. projekt.

Épül a betonüzem, az acél- és betonacél-szerelő üzem komplexuma, több igazgatási és kiszolgálóépület, a korróziógátló munkálatok komplexuma és egy fővállalkozói raktár is azon az építési-szerelési bázison, ami az atomerőmű építését hivatott kiszolgálni. – Jelenleg öt komplexumban összesen 18 épület vagy építmény létesítése halad folyamatosan – emelte ki Lenkei István. A Paks II. Zrt. vezérigazgatója hozzátette: a bázist az építési terület közvetlen közelében, attól északra alakítják ki. Itt készül majd a főépülethez szükséges betonkeverék, innen biztosítják a betonacélt és a különböző fémtermékeket. Az itt felépülő csarnokokban szerelik össze, készítik elő többek közt majd az elektrotechnikai berendezéseket, kábeltermékeket is, és végzik el a fémtermékek, csővezetékek, burkolatok korróziógátló kezelését – sorolta a példákat Lenkei István. 

Mint elmondta, a leendő blokkok területén is megjelentek a munkagépek, zajlik a terület-előkészítés, a projekt már rendelkezik építési engedéllyel a résfal és a talajmegerősítés tesztek munkálataira, illetve a mínusz öt méteres szint feletti talaj kiemelésére. 

Forrás: Paks II. Zrt.

– A munka folyamatos a projektben. Kézhez kaptuk 2021-ben más fontos dokumentumok mellett a fizikai védelmi és a katasztrófavédelmi engedélyt. Benyújtottuk a reaktortartályok gyártási engedélye iránti kérelmet az Országos Atomenergia Hivatalhoz. A reaktortartály gyakorlatilag az „atomerőmű szíve”, melynek elkészítését – más hosszú gyártási idejű berendezéshez hasonlóan – külön engedélyhez kötik a jogszabályok. A dokumentáció benyújtása tehát újabb jelentős mérföldkő a projekt életében – húzta alá Lenkei István. A reaktortartályokat az oroszországi Volgodonszkban fogják legyártani várhatóan mintegy 36 hónapos munka eredményeként, orosz és magyar szakemberek folyamatos kontrollja mellett. 

Forrás: Paks II. Zrt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!