Passzívház Építő

2012.01.25. 10:35

Eleve jót építeni vagy a rosszat javítgatni?

Az épületek építési költségeinek átlagosan 5%-át teszi ki a működésük első 10 évében a jótállási és szavatossági költségei.

A rest kétszer fárad, mondja a közmondás. Nem nehéz belátni, jóval olcsóbb eleve jót építeni, mint a rosszat javítani.

A kivitelezők döntő többsége, a fogd a pénzt és fuss, elvet követve egy forinttal sem kíván többet költeni annál, mint amit feltétlenül szükséges. Kihasználják ennek a hozzáállásnak a rövid távú előnyeit. Sajnos a vállalkozásoknak csak eltörpülő kisebbsége az, aki hosszú távon gondolkodva kíván sikeres lenni. Mivel ők arra készülnek, hogy a jótállás és a szavatosság hosszú évei alatt is működni fognak, így elérhetők, számon kérhetők maradnak, előre gondolkodnak. Ráébrednek arra, hogy sokkal olcsóbb egyszerre jól építeni, mint a hibákat utólag javítani, törekednek arra, hogy elkerüljék azokat. Ők az átlagos kivitelezés esetén törvényszerűen felmerülő jótállási és szavatossági javítási költségek egy részét többletszolgáltatásként eleve beleépítik az épületbe.

Így a drága és kellemetlen bontások és javítások többletköltségeit elkerülve magasabb műszaki tartalmú és minőségű munkával a jótállási és szavatossági költségeket akár 0,01%-ra, vagyis az átlag huszadára, ötvenedére képesek leszorítani. Kellő szakértelem esetén ráfordításaik az átlagosan kifizetendő jótállási szavatossági költségeik alatt maradhatnak.

Az ajánlatok elbírálásakor az ilyen vállalkozások gyakran csak azért esnek ki, mert az ár az egyetlen, és kizárólagos szempont.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!