Passzívház Építő

2011.09.08. 14:50

Három gyakori tévhit a passzívházakkal kapcsolatban.

1. Passzívházban nem lehet ablakot nyitni. 2. A passzívház egy zárt doboz. 3. A passzívház drága.

Nem lehet ablakot nyitni.

Passzívházban is lehet ablakot nyitni, sőt sarkig is lehet azt tárni, ez a lakók szabad döntésére van bízva. A passzívház lakó tapasztalatok ugyanakkor azt mutatják, hogy hővisszanyerős szellőztető működése mellett nem érzünk késztetést erre. Én frisslevegő-imádó, javíthatatlan ablaknyitogató vagyok, a fázós kollégák réme. De amikor beköltöztünk saját házunkba, a nejemmel együtt napokig azt keresgéltük, hol maradt nyitva valami, mert a ház levegője mindig olyan friss, mintha ablakai sarkig tárva lennének. A szellőztető ugyanis a folyamatos nyitott ablak érzetét kelti, hiszen folyamatosan áramoltatja be a kinti oxigéndús levegőt, melyet a kiáramló elhasznált levegő hőjével fűt fel a benti hőmérsékletre, így azt az energiát nem eresztjük ki az ablakon. Kevesen engedhetik meg maguknak, hogy télen folyamatosan nyitva tartsák az ablakaikat a friss levegő érdekében. A rendszer szabadon kiegészíthető rovar, pollen és szállópor elleni szűrővel, de akinek hiányoznának ezek, azok elhagyhatják a szűrőket vagy sarkig tárhatják az ablakokat.

A passzívház egy zárt doboz.

A passzívház egy épület energetikai kategória, nem pedig egyfajta háztípus. Egy D és A energia kategóriába eső hűtőszekrény közül melyiket választjuk? Funkcióját tekintve mindegyik ugyanazt nyújtja. A Nyugat-Európában eddig felépült 18.000 passzívház számtalan formában épült fel. Egy valami közös bennük, hogy energiafelhasználásuk megfelel a passzívház energetikai kategóriának. Íme egy általunk tervezett Balatonfelvidéken felépített passzívház képe. Ránézésre egyikről sem a zárt doboz jut elsőre eszünkbe.

 



A passzívház drága.

Mihez képest? A folyamatosan emelkedő energiaárakhoz képest? Az átlagos építési árakhoz képest?Egy házépítés folyamata, éppen úgy, mint a háromlábú szék, stabilan csak három pilléren nyugodhat. Ennek lábai: 1. műszaki tartalom, a létrehozás tartalma a 2. a minőség, a létrehozás gondossága, 3. és az ezek megvalósíthatóságát lehetővé tévő anyagi fedezet, vagyis az építési költség.Ha bármelyikük hiányzik, vagy nem a másik kettőhöz illő - akkor éppen úgy, mint a lefűrészelt lábú vagy lábatört háromlábú szék - a rajta ülő építtető előbb megbillen, majd felborulva az a padlóra kerül.Minden épület, így a passzív ház építési költsége is kizárólag a hozzá tartozó pontos műszaki tartalom, és a a megvalósítás minősége tükrében értékelhető. Így a passzívházak ára önmagában nem értelmezhető adat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!