Passzívház Építő

2011.07.11. 10:50

Mit tanulhatunk a passzívházaktól?

Inkább előbb, mint utóbb a hagyományos izzószálas villanykörtéink sorsára fognak jutni az energiapazarló, hagyományos épületeink is. Elavulva elértéktelenednek!

Előre vetíti ezt a nem túl távoli jövőképet az az Uniós törvénytervezet, ami a tagországokban 2020 után kötelezővé teszi még a passzívházakon is túlmutató zéró energiájú házak építését.

Gondatlanságból kizárólag hagyományos épület építhető, passzív-, és alacsony fenntartási költségű épületet csak előre megfontolt szándékkal lehet építeni. Az épületek energiaköltségeinek tervezése az elsődleges tervezési szempontok között kell hogy helyet kapjon. Túl drága jelenlegi gyakorlatunk, miszerint rossz előírások alapján, elavult épületeket tervezünk. Ebben segít a passzívház szabvány. A német precizitással kidolgozott, 16.000 épületen kipróbált követelményrendszer alkalmazása garantálja a végeredményt.

Az erre kifejlesztett Passzívház Tervező Programmal (PHPP) energetikai modelleket készíthetünk az épületről. A program pontosan kiszámítja ezek energiaigényét. Ha a kapott eredmény nem felel meg az elvárásainknak, módosítani kell az épület paraméterein. A program a módosítások energetikai hatását azonnal számszerűsíti. Így az épületek helyett csak a számítógépen követjük el a hibákat. Évek helyett azonnal megismerhető az egyes variációk hatása. Ráadásul a program lehetővé teszi a változtatásokkal elérhető nyereségek azonnali összehasonlítását azok költségeivel. Így nem csak az energia felhasználása, hanem a beruházás költségei is előre optimalizálhatók. Kiválaszthatóak a leghatékonyabb, legkönnyebben megvalósítható, legolcsóbb megoldások.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!