Pályázati kisokos

2018.06.14. 12:19

Hamarosan újra indul az építőipari cégek támogatási programja

A támogatásra 10 és 250 fő közti foglalkoztatotti létszámú vállalatok pályázhatnak 50 millió és egymilliárd forint közötti összegre, vissza nem térítendő támogatásként.

 a Magyarországon székhellyel, telephellyel vagy fiókteleppel rendelkező, a kis- és középvállalkozások amennyiben: 

a)      41.10-43.99 TEÁOR közötti vagy a 71.11. TEÁOR tevékenységi területen működnek,

b)      alkalmazotti létszáma 10 és 250 fő között van, és a legalább 20 fős létszámot a fenntartási időszak teljes időtartama alatt fenntart,

c)       legalább három teljes lezárt üzleti évvel rendelkezik,

d)      vállalja, hogy a beruházással létrehozott tevékenységet az üzembe helyezés időpontjától számított legalább öt évig fenntartja, 

e)      a támogatás ösztönző hatásokkal bír

Kizárólag a TEÁOR szám szerinti 41.10 – 43.99 közötti, valamint a 71.11 tevékenységi körök támogathatóak. Egy kedvezményezett részére legalább 50 millió, legfeljebb 1 milliárd forint összegű támogatás nyújtható.

A meghatározott TEÁOR szerinti tevékenységeken belül támogatás igényelhető az alábbi kiadásokra: 

a) a meglévőnél magasabb minőséget biztosító gépek és szerszámok beszerzése; 

b) meglévő gépek minőségének fejlesztése kiegészítő eszközökkel;

c) termelési folyamat alapvető megváltoztatására irányuló induló beruházások; 

d) információs technológia-fejlesztés; 

e) új eszközök, gépek beszerzéséhez, új technológiai rendszerek és kapacitások kialakításához kapcsolódó gyártási licenc, gyártási know-how beszerzések; 

f) a szabadalmak és egyéb immateriális javak megszerzésének, érvényesítésének és védelmének költsége;

g) immateriális javak, különösen a hatékonyság növelését szolgáló szoftverek beszerzése; 

h) a c) és e) pontokhoz kapcsolódó energiahatékonysági beruházás; i) a c) és e) pontokhoz kapcsolódó megújuló energia használatát célzó beruházás.

A projektek a vállalkozás termelési vagy tervezési hatékonyságának javítását, az innovációt, a technológiai korszerűsítést, a gyártástechnológiai kapacitáshiány oldását kell, hogy szolgálják. 
A támogatandó tevékenység eredménye az alábbiak legalább egyike: 

a)      új ismeret vagy technológia hasznosítása,

b)      jelentős teljesítmény-növekedés, 

c)       a termelés költségeinek csökkentése, anélkül, hogy a teljesítmény csökkenne, 

d)      új vagy alapvetően átdogozott termékek, szolgáltatások és eljárások legalább hazai piacra vitele.

A támogatás mértéke minden kedvezményezett esetén egyedileg, a támogatási szerződésben kerül meghatározásra és rögzítésre, a támogatási kategóriák függvényében

Az alábbi költségek számolhatok el:

A tevékenységhez kapcsolódó költségek

-         technológiai korszerűsítést eredményező új, egyenként minimum nettó 200.000 Ft értékű eszközök bekerülési értéke;

-         telekommunikációs eszközök beszerzési költségei, amely tartalmazza a vételárat, tartalmazhatja a projekthez közvetlenül kapcsolódó információ / adattárolás költségeit;

-         alkalmazások, szoftverek, alapszoftverek beszerzése és a beszerzéshez kapcsolódó szolgáltatásokkal kapcsolatos kiadások;

-         a szabadalmak és egyéb immateriális javak megszerzésének, érvényesítésének és védelmének költségei;

-         immateriális javak különös tekintettel a fejlesztési szoftverekre költségei; valamint

-         a testreszabás költségei;

-         a migrációs (adatok is) fejlesztések költségei;

-         és a betanítás költsége (közvetlenül a beszerzett szoftverhez kapcsolódva).

Közbeszerzési eljárások lefolytatásához kapcsolódó költségek

-         közbeszerzési szakértő díja közbeszerzési dokumentáció összeállítása, közbeszerzési tanácsadói tevékenység;

-         közbeszerzési eljárás díja

Támogatási kategóriák:


Csekély összegű támogatás: Csekély összegű támogatás esetén a támogatás maximális mértéke az elszámolható költségek 100%-a, de maximum 200 ezer eurónak megfelelő forintösszeg, amennyiben a de minimis rendelet ezt lehetővé teszi.

Regionális beruházási támogatás: A beruházó az elszámolható költségek legalább 25%-át saját forrásból kell biztosítania.

Támogatási intenzitása a regionális térkép alapján:

-         Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld, Dél-Dunántúl: 50%

-         Közép-Dunántúl: 35%

-         Nyugat Dunántúl: 25%

-         Pest megye: 20-35%

A támogatási intenzitás kisvállalkozás esetén 20 százalékponttal, középvállalkozás esetén 10 százalékponttal növelhető

 

Kis- és középvállalkozásnak nyújtott beruházási támogatás:

(1)     A kis- és középvállalkozásnak nyújtott beruházási támogatás kis- és középvállalkozás induló beruházásához nyújtható. 

(2)     A támogatási intenzitás nem haladhatja meg kisvállalkozás esetén az elszámolható költségek 20%-át, középvállalkozás esetén az elszámolható költségek 10%-át.

Kkv-knak nyújtott innovációs támogatás:

A támogatási intenzitás nem haladhatja meg az elszámolható költségek 50%-át. Az innovációs tanácsadásra és támogató szolgáltatásokra nyújtott támogatás sajátos esetében a támogatási intenzitás az elszámolható költségek 100%-ára növelhető feltéve, hogy bármely hároméves időszak alatt az innovációs tanácsadásra és támogató szolgáltatásokra nyújtott támogatás teljes összege nem haladja meg vállalkozásonként a 200 000 EUR-t.

Eljárási és szervezési innováció támogatása: Nagyvállalkozásnak nyújtott támogatás csak akkor egyeztethető össze, ha a nagyvállalkozás a támogatott tevékenység során ténylegesen együttműködik kkv-kkal, és ha az összes elszámolható költség legalább 30%-át az együttműködő kkv-k viselik. A támogatási intenzitás nagyvállalkozás esetében nem haladhatja meg az elszámolható költségek 15%-át, kkv-k esetében pedig az elszámolható költségek 50%-át.

Az energiahatékonysági intézkedéshez nyújtott beruházási támogatás: A támogatási intenzitás nem haladhatja meg az elszámolható költségek 30%-át. A támogatási intenzitás kisvállalkozásoknak nyújtott támogatás esetében 20 százalékponttal, középvállalkozásoknak nyújtott támogatás esetében pedig 10 százalékponttal növelhető.

A megújuló energia termeléséhez nyújtott beruházási támogatás: A támogatási intenzitás nem haladhatja meg az elszámolható költségek 45%-át. Az intenzitás középvállalkozás esetén 10 százalékponttal, kisvállalkozás esetén 20 százalékponttal növelhető.

Felmerülő kérdés esetén, illetve igény esetén, kérjük keressen minket az alábbi elérhetőségek egyikén: [email protected] vagy +36 20 377 9200-as telefonszámon.

Gönczi Zsolt, operatív igazgató

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!