Pályázati kisokos

2016.08.25. 20:32

Nem mezőgazdasági tevékenységek elindításának támogatása - Mezőgazdasági tevékenységek diverzifikációja, mikrovállalkozás indítása

2016. 08. 25.-én megjelent az egyik nagyon várt pályázat a vidéken élők számára 100%-os támogatási intenzitással. A támogatás fő céljai: A) a vidéki térségekben a már működő, legalább egy teljes lezárt üzleti évvel rendelkező mezőgazdasági mikro-vállalkozások nem mezőgazdasági tevékenység indításával történő gazdasági több lábon állásának biztosítása (a továbbiakban: 1. célterület „Nem mezőgazdasági tevékenységek elindításának támogatása - Mezőgazdasági tevékenységek diverzifikációja”) B) a vidéki térségekben helyi szükségleteket kiszolgáló szolgáltató mikrovállalkozás indításának előmozdítása (a továbbiakban: 2. célterület „Nem mezőgazdasági tevékenységek elindításának támogatása – mikrovállalkozás indítása”) A jelen felhívás keretében kizárólag olyan támogatási kérelmek támogathatóak, amelyek megfelelnek a fenti célkitűzésnek.

A Felhívás keretében az alábbi tevékenységek támogathatóak önállóan:

 

A)       a vidéki térségekben a mezőgazdasági mikro-vállalkozások által nem mezőgazdasági tevékenység indítása vagy

B)       a vidéki térségekben nem mezőgazdasági mikrovállalkozás indítása

 

Egyszerre két támogatási célterületre nem nyújthat be támogatási kérelmet a támogatást igénylő

 

A Felhívás keretében az alábbi tevékenységek nem támogathatóak:

 

a)       mezőgazdasági termék feldolgozására és értékesítésére irányuló fejlesztés;

b)       energetikai termelő és megújuló energia termelésre irányuló beruházás és fejlesztés;

c)        az üzleti tervben bemutatott projektben nem szereplő tevékenységek;

d)       elsődleges mezőgazdasági termelés.

 

A projekt fizikai befejezésére a Támogatói Okirat kézbesítését követő naptól számított legfeljebb 48 hónap áll rendelkezésre.

 

A projekt területi korlátozása

 

A projektek megvalósítására az 1. és a 2. célterület esetében a Vidékfejlesztési Program szerinti vidéki térségekben található településeken (3. és 4. számú melléklet) van lehetőség.

 

A Vidékfejlesztési Program lehatárolása értelmében nem támogathatóak Budapest és a budapesti agglomerációhoz tartozó településeken végrehajtott beruházások.

 

Támogatást igénylők köre

 

A)       MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS NEM MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉSSEL TÖRTÉNŐ DIVERZIFIKÁCIÓJA ESETÉN (1. célterület):

  • A támogatási kérelem benyújtására jogosult az a mezőgazdasági termelő, aki, vagy amely együttesen megfelel az alábbi feltételeknek:

  • a 2004. évi XXXIV. törvény alapján mikrovállalkozásnak minősül;
  • a támogatási kérelem benyújtását megelőző teljes lezárt üzleti évben elért éves árbevételének legalább 50%-a mezőgazdasági tevékenységből származik (a mezőgazdasági árbevétel kiszámítására a 9. számú melléklet az irányadó);
  • székhelye/életvitelszerű tartózkodási helye legalább a támogatási kérelem benyújtását megelőző év január elsejétől a 3. vagy a 4. számú mellékletben felsorolt településen van;
  • rendelkezik a 2007. évi XVII. törvény 28. §-a szerint ügyfél- azonosítóval.
  • a fejlesztendő tevékenység nem szerepel a bejegyzett (NAV felé bejelentett) tevékenységei között.
  •  

    B)       NEM MEZŐGAZDASÁGI MIKROVÁLLALKOZÁS INDÍTÁSA ESETÉN (2. célterület):

    A támogatási kérelem benyújtására jogosult az a magánszemély, aki együttesen megfelel az alábbi feltételeknek:

  • legalább a támogatási kérelem benyújtását megelőző év január első napjától életvitelszerű tartózkodási hellyel a 3. és 4. számú mellékletben felsorolt településen;
  • 18. életévét betöltött, cselekvőképes természetes személy;
  • rendelkezik a 2007. évi XVII. törvény 28. §-a szerint ügyfél- azonosítóval;
  • első ízben indít vállalkozást, vagyis: nem tagja, nem volt tagja, illetve nem tulajdonosa vagy nem volt tulajdonosa már bejegyzett vagy korábban bármeny okból megszűnt vállalkozásnak.
  •  

    A támogatási kérelem benyújtásának határideje

     

    A támogatási kérelmek benyújtása 2016.10.24.-től - 2018. 10. 23-ig lehetséges. Az adott szakasz zárásáig beérkező kérelmek együttesen kerülnek elbírálásra.

    A támogatást igénylő jelen Felhívás keretében kizárólag egy támogatási kérelmet nyújthat be. Ezen időszak alatt az alábbi értékelési határnapokig benyújtásra került projektek kerülnek együttesen elbírálásra:

    - 2016.11.24

    - 2017.02.24

    - 2017.04.14

    - 2018.10.24

    A támogatás mértéke, összege

     

  • Egyösszegű átalány formájában, két részletben, nyújtható támogatás.
  • Igényelhető támogatás: 40 000 eurónak megfelelő forintösszeg 5 évre.
  • Az első kifizetési kérelem benyújtás alkalmával a támogatás a teljes összeg 75%-a.
  • A fennmaradó 25% támogatási összeg igénylés az üzleti terv teljesítése előrehaladásának függvényében, legkorábban az első igényléstől számított 36 hónap elteltével, de legkésőbb 48 hónapon belül tervezhető és igényelhető.
  • A támogatás folyósítása a 2007. évi XVII. törvény 28/A. § (2) bekezdése alapján a kedvezményezett ügyfél-nyilvántartási rendszerben rögzített fizetési számlájára történik.
  •  

    Az elszámolható költségek köre

     

    Az egyszerűsített elszámolási mód alkalmazása kötelező, amennyiben a felhívásban rögzített feltételeknek a projekt megfelel.

     

    Az egyszerűsített elszámolási módok esetében, a költségek felmerülését a kedvezményezettnek nem kell alátámasztania háttérdokumentumokkal (például számlával, bankszámlakivonattal, összesítővel, illetve egyéb számviteli bizonylattal), és a piaci áraknak való megfelelést sem kell vizsgálni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kedvezményezettnek sem a kifizetési kérelem mellékleteként nem kell a költség felmerülését igazoló dokumentumokat benyújtani az irányító hatósághoz, sem elkülönítetten nem szükséges őrizni azokat a projekt helyszínén / nyilvántartásában. A hazai számviteli szabályoknak megfelelően a bizonylatokat természetesen meg kell őriznie a kedvezményezettnek, viszont a támogatást nyújtó és ellenőrző szervezetek helyszíni ellenőrzés során sem vizsgálják ezeket.

     

    CSATOLANDÓ MELLÉKLETEK LISTÁJA

     

  • Életvitelszerű tartózkodási hely igazolása:

  • A lakcímet, vagy tartózkodási helyet igazoló hatósági igazolvány másolata, vagy az ügyfél lakhelye szerinti illetékes Polgármesteri Hivatal, vagy Kormányhivatal által kiállított 30 napnál nem régebbi igazolás.
  • Mezőgazdasági termelés nem mezőgazdasági termeléssel történő diverzifikációja esetén illetékes Polgármesteri Hivatal vagy Kormányablak által kiállított igazolás arról, hogy a vállalkozás székhelye, bejegyzett telephelye a benyújtást megelőző év január 1. napján már a 3., vagy 4. számú mellékletek szerinti valamelyik településen volt és azóta is folyamatosan ott van.
  •  

  • A Támogatás igénylő által relevánsnak tartott és a Tartalmi értékelési szempontokat alátámasztó igazolások, nyilatkozatok, dokumentumok, valamint az üzleti terv értékeléséhez szükséges dokumentumok.
  •  

  • Mezőgazdasági árbevétel arányának igazolása:

  • Annak igazolására, hogy a támogatást igénylő mezőgazdasági mikrovállalkozás lezárt üzleti évből származó árbevételének legalább 50%-a mezőgazdasági tevékenységből származik:
  • gazdasági társaság esetén független könyvvizsgálói igazolás,
  • egyéni vállalkozó esetén független könyvvizsgálói igazolás,
  • őstermelő esetén személyi jövedelemadó bevallás, valamint az az adóbevallásra nem kötelezett őstermelők esetén az értékesítési betétlap.
  • vagy

  • amennyiben a támogatást igénylő a számviteli nyilvántartásaiban a mezőgazdasági és nem mezőgazdasági tevékenységből származó bevételeit minden kétséget kizáróan és ellenőrizhető módon egymástól elkülönítve vezeti, akkor a támogatási kérelem benyújtását megelőző, vagy amennyiben erre vonatkozóan nem állnak rendelkezésre adatok, az ezt megelőző teljes lezárt - üzleti évre vonatkozó üzleti beszámoló,főkönyvi kivonat vagy egyéb számviteli nyilvántartás.
  •  

  • Az 1. célterület esetén társas vállalkozás esetén legfeljebb a támogatási kérelem benyújtását megelőző 30 napon belüli hiteles cégkivonat, vagy egyéni vállalkozó esetén legfeljebb a támogatási kérelem benyújtását megelőző 30 napon belüli hatósági bizonyítvány.
  •  Ha pályázni szeretne  az ingyenes előminősítés végett jelezze pályázati szándékát az alábbi elérhetőségeken [email protected] vagy +36 20 377 9200 és felkészítjük a  pályázat sikeres beadására! 

     

    Gönczi Zsolt, pályázati szakértő

    [email protected], 06 20 377 9200

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!