Pályázati kisokos

2014.09.04. 11:41

Nyitják az EU-s csapot, 460 milliárd a kkv szektorba!

Csaknem kétéves szünet után hamarosan újra elérhetők lesznek a kis- és középvállalkozások személyi- és infrastruktúra-fejlesztéseit támogató új, uniós pályázati kiírások.

A 2014-ben kezdődő hétéves uniós költségvetési periódusban a magyar kormány tervei szerint a támogatandó kkv-k száma meghaladhatja a hatezret és az erre a célra összesen elkölthető forrás várhatóan több mint 460 milliárd forint lesz. Ebből kifolyólag az uniós források megszerzésére törekvő cégeknek most gyorsabban és hatékonyabban kell felkészülniük és pályázniuk, mint korábban.

A hazai vállalkozások a várakozások szerint a korábbi uniós költségvetési ciklusban végigvitt Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) 2.1 intézkedési keretében meghirdetett pályázatokhoz hasonló kiírásokra számíthatnak, ennek ismeretében érdemes készülni. Mivel a hazai intézményrendszernek biztosra kell mennie azzal kapcsolatban, hogy a most elindított kiírások később az EU megítélése szerint is elszámolhatók lesznek, az első pályázatok nagy eséllyel az alábbi területeken fognak megjelenni:

  • a piacra jutás elősegítése,
  • logisztikai beruházások,
  • kutatás-fejlesztési projektek,
  • technológia-fejlesztés.
  • Azoknak, akik még idén indulni szeretnének a pályázatokon és minél nagyobb eséllyel forráshoz jutni, viszonylag szűk pályázati kereteken belül kell sikeresnek lenniük, amelyben az idő is fontos tényező lesz.

    Még a konkrét pályázatokra előre érdemben nem lehet felkészülni, de ahhoz, hogy a vállalkozások a majdani kiírást követően minél gyorsabban tudják a lehető legjobb pályázatokat benyújtani a következő hetekben tehetnek néhány alapvető lépést annak érdekében, hogy esélyeiket javítsák.

    Érdemes minél előbb ellenőrizni, hogy a vállalkozás megfelel-e az uniós pályázatok alapfeltételeinek:

  • azaz az előírásoknak megfelelően valóban kkv-nak minősül-e,
  • hogy rendezett munkaügyi kapcsolatokkal rendelkezik-e, például nem szabtak-e ki rá munkaügyi bírságot az elmúlt 2 évben,
  • illetve hogy a csekély összegű (úgynevezett de minimis) támogatás keretében 3 éven belül elnyerhető 200 ezer eurós határt az új pályázattal nem lépné-e át a cég.
  • Gönczi Zsolt

    pályázati szakértő,

    +36 20 377.9200

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!