teher

2020.06.30. 14:56

Zimbabwét maláriajárvány is sújtja

Nemcsak koronavírus-, hanem maláriajárvány is szedi az áldozatait Zimbabwében: a délkelet-afrikai országban több mint háromszázezer ember kapta el a szúnyogok által terjesztett betegséget, és 279-en haltak meg azóta, hogy januárban felütötte a fejét a kór.

Ami a koronavírus-járványt illeti, 574 fertőzöttet és hét halálesetet tartanak nyilván a hatóságok.

Joseph Mberti maláriajárvány-ügyi koordinátor azt mondta kedden, hogy a Covid-19 járvány miatt bevezetett közösségi távolságtartási korlátozások sokakat eltántorítottak attól – különösen vidéken -, hogy idejekorán orvosi segítségért folyamodjanak, ami tovább súlyosbította a malária okozta járványt. Az egészségügyi dolgozókban ráadásul kételyek merülnek fel a betegek kezelésekor, mivel a koronavírus okozta tünetek sokban hasonlítanak malária tüneteihez. Gondot okoz az is, hogy nem állnak rendelkezésre szükséges védőruhák.

Zimbabwében a málária az egyik leggyakrabban előforduló betegség, a halálesetek egyik vezető oka. A lakosság több mint fele malária szempontjából kockázatos térségben él. A betegség terjedésének szezonális jellege van, jobbára a november és április közötti csapadékos időszakban fordul elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában