Hallgassa élőben!

Xantusról mintázták Old Shatterhandet

Nagyon sok jel utal arra, hogy a győri Xantus János Múzeumban található a Winnetou-könyvekből jól ismert Old Shatterhand Henry-karabélya. Karl May olvasta Xantus János amerikai tudósításait és a magyar utazóról mintázta az indiánok sápadt arcú barátját.
A híres előagytáras karabély.

Igazi regényhős. Mesébe illő. Xantus János kalandos útjai során nemcsak az amerikai kontinensen végzett természettudományos gyűjtéseket, hanem Borneón is, a fejvadászok és az orangutánok földjén.
Míg más európai utazónak a koponyája valószínűséggel a bennszülöttek füstöltfej-gyűjteményében végezte volna, addig a magyar  kalandor kivívta a barbár népség tiszteletét. Gyűjtőmunkájában segítették, így kaphatott Xantus János puskavégre kilenc orangutánt és egy kapitális rinocéroszt is. Hazaküldött természettudományi és néprajzi gyűjteménye világviszonylatban is jelentős volt, de nem ezekkel a cselekedeteivel írta be magát a világirodalom lapjaira.

Vasúti mérnökként jutott az indiánokhoz

A jogi végzettségű fiatalember 24 évesen honvédtisztként vett részt a 1848–49-es szabadságharcban, s mivel távollétében az osztrákok halálra ítélték, London érintésével jutott Észak-Amerikába. Az egyik vasútépítő társaság mérnök-rajzolójaként került az indiánok földjére. Közismert, hogy a bennszülöttek ragaszkodtak az ősi vadászterületeikhez, amely sok konfliktushelyzetet teremtett. Xantus diplomáciai érzékkel próbálta nyugtatni a kedélyeket az indiánok és a vasúti munkások között, miközben barátságot kötött a szeminolokkal és a potawatomi törzzsel.

Ott-tartózkodása alatt gyűjtötte a törzsek néprajzára vonatkozó tárgyakat, eszközöket. 1855-ben egy másik expedíció tagjaként a Kansas állambeli kickapo indián törzzsel is szorosabb barátságba került.
 Először angol források hozták napvilágra, hogy a híres indiántörténetek írója, Karl May is olvasta Xantus észak-amerikai tudósításait, s ezért levélben kérte meg a magyar utazót, hogy róla mintázhassa meg az indiánok és Winnetou sápadt arcú barátját, Old Shatterhandet. Egyes magyar kutatók állítják, hogy a drezdai May Károly Múzeumban meg lehet győződni ennek teljes valószínűségéről.  

Győrött a híres Henry-karabély

A győri Xantus János Múzeumban – igaz, hogy kiállítva nincs, de – valóban megtalálható a Henry-karabély, amely egy előágytáras ismétlőfegyver. És itt jön az érdekesség: tényleg a John Xantus nevet vésték egykor a karabély ezüstözött zárborító lemezébe! Százszázalékosan nem sikerült a történészeknek bizonyítani, hogy a fegyver valóban az, amelyről annyi szó esik az indiánregényekben, de nagyon sok jel utal arra: ez nem csupán a véletlen műve.
 Nyolc évvel ezelőtt két váci fiatalember ajánlotta fel megvételre a relikviát a győri múzeum számára. Elmondásuk szerint édesapjuk gázvezeték fektetése során bukkant rá Gödöllőn. A fegyverroncs azonban évekig egy garázsban pihent. A győri történészek az unokától, Xantus Zoltántól megtudták, hogy Gábor névre keresztelt édesapja 1919-ben a román megszállás elől Gödöllőre menekült Temesvárról. Ő a fegyverről semmit sem tud, hiszen akkor mindössze egyéves volt. Két külön helyről indultak, s Gödöllőnél futottak össze a történet szálai!
A győri szakemberek a puska jobb érzékelése céljából rekonstruálták a karabélynak földben elkorhadt faágyazatát. Sajnos hiányzik a  csövébe ütött márka- és cégjelzés, ami nagyban nehezíti a karabély azonosítását. Karl May regényében tetten érhető, hogy Old Shatterhand közvetlenül a készítőtől, Mr. Henrytől kapta a fegyver első példányát! Vagyis a két dolog abszolút nem zárja ki egymást: Xantus a Henry-karabély prototípusát kaphatta meg, ezért nincs rajta gyártásjel. 
 Úgy tűnik, annak a fegyvernek a prototípusa, amelyik az amerikai polgárháború egyik legelterjedtebb harci eszköze volt, a győri múzeumban található. A Henry-karabélyt a déliek „átkozott jenki fegyvernek” hívták, mivel „csak vasárnap töltötték meg és egész héten lőttek vele”. Azon se csodálkozzunk, ha netán a győri múzeum idővel zarándokhellyé válik, ahová az indiántörténeteket kedvelő gyerekek látogatnak el, hogy megtekintsék Old Shatterhand világhírű fegyverét!

Xantus Barbara ükapja

Gyorsan jegyezzük meg: hogy Xantus Gábor 1874. augusztus 2-án született, édesanyja Doleschall Gabriella. A 21 évvel fiatalabb színésznő és a világjáró házassága csupán néhány hónapig tartott. Lám-lám, a gének nem hazudnak, hiszen Doleschall ükunokája, Xantus Barbara is a világot jelentő deszkákra vágyott, s ma már a szakma egyik prominens képviselője!

Bulgária is külföldi segítségre szorulhat a betegek ellátásában
A következő mintegy két hétben kellene megfékezniük a járvány terjedését.
Ma ünnepli születésnapját Orosz István Kossuth-díjas grafikus, a nemzet művésze
Orosz István az egyetlen magyarországi művész, akinek alkotása bekerült a londoni Tate Modern gyűjteményébe.
Számos vasútvonalon indul több vonat
A folyamatos pálya- és járműkorszerűsítések mellett az is kell, hogy a járatok az utasok igényeihez igazodó gyakorisággal közlekedjenek – mondta a Schanda Tamás.
Hajnal Miklós megint ferdített a közösségi oldalán
A Momentum politikusát rendre hazugságokon kapják. Hajnal most a Szent János kórházzal kapcsolatban állított valótlanságot.
Gyász
Te, aki annyi szeretetet adtál, Te, aki mindig mellettünk álltál, Te, aki sosem kértél, csak adtál, örökre elmentél. Szereteted szívünkben örökké él. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett férjem, édesapánk, nagypapánk, dédpapánk és zenésztársunk CSÓKA JÁNOS életének 91. évében hirtelen elhunyt. Búcsúztatása otthon, szűk családi körben történik. Gyászoló család
,,Az igazak lelke azonban Isten kezében van, és gyötrelem nem érheti őket. Mert ha az emberek szemében szenvedtek is, a reményük tele volt halhatatlansággal. (Bölcs 3,1.4) Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Csigó György életének 60. évében türelemmel viselt, súlyos betegségben, családja körében csendesen elhunyt. Lelki üdvéért szentmise a sopronkövesdi templomban október 27-én, szerdán 15.30 órakor lesz. 16 órakor kísérjük el utolsó útjára a temetőben. Köszönjük az együttérzésüket! Elegendő, ha ezt a jelenlétükkel, imáikkal fejezik ki. Gyászoló családja
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett feleségem, édesanyánk, nagymamánk, testvérem, anyósom és rokonunk FETTIKNÉ KÁDÁR KATALIN életének 66. évében hosszú betegség után csendesen elhunyt. Temetése október 26-án kedden 15 órakor lesz Jánossomorján a somorjai temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban velünk éreznek. Gyászoló család
„Istenem, vedd térdedre Édesanyánkat, ringasd szelíden, mert elfáradt. Ki adtál életet, adj neki most álmot, és mivel ígértél, szavadat kell állnod, mert ő mindig hitt és sose kételkedett, szájára suttogva vette a neved.” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesanyánk, nagymamánk GOMBÁS GYULÁNÉ életének 84. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. október 26-án, kedden 13 órakor lesz a bakonytamási temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
,,Nem múlnak ők el, kik szívünkben élnek, Hiába szállnak árnyak, álmok, évek. Ők itt maradnak bennünk csöndesen még, Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesanyánk, testvérem, anyósom és nagymamánk, HAJÓS JÓZSEFNÉ szül. Nusser Mária Ilona 78 éves korában csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni temetéséről a család a későbbiekben gondoskodik. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik a gyászunkban velünk éreznek. Gyászoló család
,,Nehéz, küzdelmes volt élete, amely most véget ért, fáradt, beteg teste megpihenni tért. Lelked velünk maradt, a szívünk nagyon fáj. Nyugodj békében, Drága Édesanyánk! Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága édesanyám, nagymamánk, dédink, testvérem, anyósunk, rokonunk és ismerősünk, ID. BAKONYI BÉLÁNÉ szül. Bedi Katalin életének 98. évében csendesen elhunyt. Temetése 2021. október 26-án, kedden 14 órakor lesz a sokorópátkai temetőben. Előtte, 13.15 órakor engesztelő szentmisét mondatunk a helyi templomban. Egyúttal köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Uram engedd be Őt szent szívedbe, fogadd be kegyelmedbe, ami jót tett életében, érdeme legyen fönt az égben. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Testvérem és Rokonunk KRÁNITZ IMRE (ásványi születésű) életének 86. évében Hollandiában csendesen elhunyt. Temetése 2021. október 27-én, szerdán 15 órakor lesz Ásványrárón az ásványi temetőben. Ezúton szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, sírjára a kegyelet virágait elhelyezik és gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Megállott a szívem, mely értetek dobogott, bezárult az ajkam, mely értetek aggódott. A halálon túl is szeretetem ott hagytam köztetek. Isten akaratában megnyugodva, mégis fájdalommal teli szívvel tudatjuk, hogy szeretett édesanyánk, MAJSA GYULÁNÉ szül.: Baboss Zsuzsanna életének 67. évében, 2021. október 17-én örökre elhagyta e földi világot. Felejthetetlen szerettünktől a gyászmise után 2021. október 25-én 15 órakor a mihályi katolikus temetőben veszünk végső búcsút. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Gyászolják: fia, lánya, édesanyja, unokái, testvére, menye, veje és mindazok, akik szerették.
,,Ma is úgy, mint réges-régen, ő volna végső menedékünk. Mindent, mi fáj, mi szívünket tépi, elpanaszolnánk sorra néki. Fejünk áldott keblére hajtanánk, ha élne most a Drága Jó Édesanyánk! Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesanyánk, nagymamánk, dédink, anyósom, rokonunk és ismerősünk, MILETICS GYÖRGYNÉ Bözsi néni 89 éves korában csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. október 27-én, szerdán 15 órakor lesz a vámosszabadi-szabadi temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Gyászoló szerettei
Fáradt lelkem hazatalált. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett unokatestvérünk, barátom és rokonunk NÉMETH FERENC TAMÁS az MVG nyugdíjas gépészmérnöke életének 68. évében váratlanul meghalt. 2021. október 27-én 14.00 órakor a győri köztemető régi ravatalozójából kísérjük utolsó útjára. Engesztelő szentmise a győri Székesegyházban (Káptalandomb) 2021. október 27-én 15.00 órakor. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
,,Az ő szíve megpihent, a miénk vérzik, a fájdalmat csak az élők érzik. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett feleségem, édesanyánk, nagymamánk, dédmamánk, anyósunk, rokonunk és ismerősünk, NÉMETH GYULÁNÉ szül. Jenei Ildikó 77 éves korában csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. október 28-án, csütörtökön 15 órakor lesz a győr-nádorvárosi köztemető régi ravatalozójában. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Szerető szíveddel oly sokat adtál, Isten kegyelméből most megváltást kaptál. Tested pihen csak az anyaföld mélyében, emléked tovább él szeretteid szívében. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága feleségem, édesanyánk, nagymamánk, dédink, üknagyim, anyósom és rokonunk STANITZ LÁSZLÓNÉ Szül: Hajdu Julianna rábatamási lakos életének 87. évében csendesen elhunyt. Temetése 2021. október 25-én 13 órakor lesz a rábatamási temetőben. Engesztelő szentmise a temetés előtt 12.15 órakor a helyi templomban. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útján elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Nem az a fájdalom, amelytől könnyes a szem, hanem amit a szívünkben hordunk, némán, csendesen! Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett fiam, nagybátyánk és rokonunk SZABÓ MIKLÓS életének 56. évében váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2021. október 25-én hétfőn 13 órakor lesz az ikrényi temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Mert ha élünk, az Úrnak élünk, ha meghalunk az Úrnak halunk meg. Tehát akár élünk, akár meghalunk, az Úréi vagyunk. (Róm.14,8) Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesanyánk, nagymamám és rokonunk ÖZV. NÁTZ ISTVÁNNÉ szül. Németh Katalin életének 74. évében csendesen elhunyt. Temetése október 25-én hétfőn 16 órakor lesz a lébényi római katolikus temetőben evangélikus szertartás szerint. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban velünk osztoznak. Gyászoló család
Csendesen alszik, megpihent végleg, angyalok bölcsője ringatja már. Nem jöhet vissza, hiába hívjuk, emléke szívünkben otthont talál. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága édesanyánk, nagymamánk, dédim, anyósom és rokonunk özv. BURJÁN KÁROLYNÉ Szül: Árpási Ilona rábapatonai lakos életének 92. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. október 26-án 13 órakor lesz a rábapatonai temetőben. Engesztelő szentmise a temetés előtt 12.15 órakor a helyi Plébánia templomban. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család