Ország-világ

2019.07.29. 15:05

Vízparti térségekben folytatódik a szúnyogirtás

Az elmúlt hetekben csökkent azoknak a településeknek a száma, ahol központilag szervezett beavatkozásra volt szükség.

MTI

Vízparti térségekben folytatódik a szúnyogirtás a következő napokban, bár az elmúlt hetekben csökkent azoknak a településeknek a száma, ahol központilag szervezett beavatkozásra volt szükség - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője hétfőn az MTI-vel.


Dóka Imre a közleményben azt írta, a tervek szerint a héten a turisztikai szempontból kiemelten fontos helyek közül a Balatonnál, a Tisza-tónál és a Fertő-parti településeken, a Duna mentén a Csepel-szigeten, Dunaújváros és Szekszárd térségében, továbbá a Dráva mentén végeznek beavatkozásokat.


A rovartani szakértők megvizsgálják azt is, hol lehet szükség a lárvák biológiai gyérítésére, mert a heves esőzések miatt sok helyen gyűlt össze jelentősebb mennyiségű víz, amelyek ideálisak a csípőszúnyogok szaporodásához - tudatta.


Hozzátette, a hétvégi szeles, esős időjárás miatt elmaradt kezeléseket is várhatóan a következő napokban pótolják.


Kitért arra is, az elmúlt hetekben azért csökkent a szúnyogok elleni beavatkozások száma, mert a száraz időjárásának köszönhetően a szúnyoglárvák tenyészőhelyeinek többsége kiszáradt, így ezeken a területeken nem jelentek meg újabb kifejlett szúnyogok.


Múlt héten a Szigetközben, Baranya és Somogy megyében, Baja, Mohács, Komárom környékén, a Velencei-tónál, a fővárosban és Szolnok térségében gyérítették a szúnyogokat. Az Észak-Dunántúlon, az Alföldön és Észak-Magyarországon sok, korábban nem kezelt településen is voltak beavatkozások - ismertette.


Az érintett települések értesítést kapnak a kivitelezés pontos időpontjáról és módjáról, valamint a katasztrófavédelem honlapján is nyomon lehet követni, hogy mikor és hol lehet számítani szúnyogirtásra - írta a helyettes szóvivő.


(Lead-kép: MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában