Ország-világ

2018.12.21. 13:29

Vízjéggel teli gigakrátert találtak a Marson - Fotó

Több kilométernyi vízjeget fotóztak egy kráterben.

Pár éve attól volt hangos a tudományos élet, hogy vizet találtak a Marson. Ebből máris jött a következő kérdés, miszerint élet is lehet a vörös bolygón? Esetleg korábban lehetett valamilyen élet a Marson?

 

Fotó: sciencealert.com

Fotó: sciencealert.com


A mostani fénykép csak ráerősít az utóbbi kérdésre, ugyanis 81,4 kilométer átmérőjű a kráter, mely vízjéggel van tele. Az Európai Űrügynökség Mars Express nevű szondája többször is elhaladt már a Korolev- kráter felett, mely gyakorlatilag csurig van vízjéggel. - írja a sciencealert.com.


Kiderült, hogy a Marson vannak évszakok, és levegő is, bár ez utóbbi hihetetlen ritka és belélegezhetetlen. Az évszakok változásával a jég nem olvad el, mert nagyon mélyre nyúlik a kráter aljába, ami több, mint két kilométer mély. A jég kicsit több, mint 2200 köbkilométer. A bolygónak ezen a környékén található egy másik kráter, ami hasonlóan vízjeget tartalmaz.


A vörös bolygó még sok meglepetést tartogat az emberiség számára, de egyre több dologra derül fény a közeljövőben, ugyanis a nemrég Marsot ért InSight felállította első kutatóállomását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában