Ország-világ

2014.10.28. 11:45

Vissza kell adni a megbízóleveleket Jászkiséren

Az október 12-én tartott önkormányzati választáson Jászkiséren győzött polgármesternek és a nyolc képviselőnek vissza kell adni a megbízólevelét, miután a Szegedi Ítélőtábla vasárnapi döntése értelmében a jászsági kisvárosban november 9-én meg kell ismételni a polgármester- és a képviselőválasztást - közölte a helyi választási iroda (hvi) helyettes vezetője kedden az MTI-vel.

Mudris Andrásné tájékoztatása szerint az érintetteknek erre keddtől számítva három nap áll rendelkezésükre, ha addig ez önként nem teszik meg, a helyi választási bizottság határozatban kötelezi őket a mandátum visszaadására.

A választási törvény szerint a megbízólevél ugyanis hamarabb átadható, mint ahogy a képviselőtestület eskütétellel egybekötött alakuló ülését meg kell tartani - tette hozzá a hvi helyettes vezetője, megjegyezve: az ítélőtábla döntése miatt a hétfőre tervezett alakuló ülés értelemszerűen elmaradt.

Mudris Andrásné jelezte: Szegedi Ítélőtábla kiegészítő határozatában az újabb szavazást november 9-re tűzte ki, és miután bíróság nem a választási eljárás egészét, csak a voksolást ismételteti meg, ez egyebek mellett azt jelenti, hogy új jelöltek nem indulhatnak a megismételt választáson.

A hvi helyettes vezetője - aki egyben a Jászkisér aljegyzője - kitért arra, hogy a régi polgármester az új elöljáró megbízatásáig a hivatalában marad, és a saját hatáskörében tartozó feladatokat ellátja.

A Szegedi Ítélőtábla azért változtatta meg a helyi és a területi választási bizottság határozatait, mert szavazatvásárlások történhettek az október 12-ei önkormányzati választáson.

A bíróság megállapítása szerint a felülvizsgálati kérelemhez csatolt magánokiratok "kellőképpen valószínűsítik azt, hogy voltak olyan választópolgárok, akik szavazataikért cserébe anyagi ellenszolgáltatást kaptak", tehát szavazatvásárlás történhetett a településen.

Az ítélőtábla jogerős határozatában ezért megsemmisítette a választás eredményét és elrendelte a szavazás megismétlését. A határozat szerint "a választási eljárás ilyen megsértése befolyásolhatta a választás eredményét, hiszen nincsenek arra adatok, hány választópolgár részesülhetett szavazataiért anyagi ellenszolgáltatásban".

A helyzetet azonban bonyolítja, hogy a polgármesteri és a képviselői mandátumokat még az ítélőtábla döntése előtt, tehát még a jogerős eredmény kihirdetése előtt átadták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában