Ország-világ

2019.03.09. 10:49

Virágok lepték el a dél-kaliforniai Anza-Borrego-sivatagot

Először a fehér sivatagi liliomok nyíltak ki, az utóbbi hetekben pedig még látványosabbá vált a jelenség.

2017 után ismét látványos virágzás figyelhető meg a dél-kaliforniai Anza-Borrego-sivatagban - írja a National Geographic.


Az Anza-Borrego-sivatag igen csapadékos télen van túl, melyet egy, a növényeknek kedvező meleg periódus követett - írja az IFLScience.


Ennek hatására már decemberben megkezdődött a virágzás, először a fehér sivatagi liliomok nyíltak ki, az utóbbi hetekben pedig még látványosabbá vált a jelenség.


A régió jelenleg valósággal pompázik a különböző vadvirágok színeitől.A sivatagban őshonos virágok magját általában egy vastag, viaszos réteg veszi körül, amely megóvja a növényt a szélsőséges körülményektől.


A magok így akár hónapokat is képesek kibírni a szárazságban, hogy aztán a bőségesebb csapadék és a kedvezően meleg időjárás hatására hirtelen kikeljenek.


Richard Minnich, a Kaliforniai Egyetem munkatársa szerint az ilyen szupervirágzások során gyakran olyan fajok is előbukkannak, amelyeket kihaltnak véltek.


A virágzás egyéb meglepő vendégeket, a pillangókat is a sivatagba csalogatja. A rovarok a növényektől burjánzó területre érve lerakják petéiket, a hernyók pedig később a virágokat fogyasztják.


"Az élet körforgása, ez a sivatagi virágzás szépsége, erről szól az egész" - olvasható az Anza-Borrego-sivatagi Nemzeti Park közleményében.


Hasonló szupervirágzások egy-egy sivatagban átlagosan évtizedenként egyszer fordulnak elő, Dél-Kalifornia érintett régiójában azonban 2017-ben már volt egy ilyen esemény.

Címkék#tudomány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában