Ország-világ

2020.07.27. 23:10

Világszerte felgyorsult a koronavírus terjedése

Az országoknak nem határzárral, hanem belső szigorral kell többet tenniük a járvány ellen – közölte hétfőn az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Düsseldorf, 2020. július 27. Védõruhába öltözött egészségügyi dolgozó vizsgálati mintát vesz koronavírus-tesztre egy utastól a düsseldorfi repülõtéren 2020. július 27-én. A német repülõtereken felállított tesztállomásokon ingyenes koronavírus-tesztnek vetik alá a kockázatos térségekbõl érkezõ utasokat. Németországban eddig 206 741 fertõzöttje és 9203 halálos áldozata van a koronavírusnak. MTI/AP/Martin Meissner

Forrás: MTI/AP

Fotó: Martin Meissner

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója emlékeztetett arra, hogy az utóbbi napokban a járvány erősödése miatt több ország ismét utazási korlátozásokat és biztonsági szigorításokat vezetett be, Nagy-Britannia például karanténra kötelezi a Spanyolországból visszatérőket.

Közölte:

csak szigorú intézkedésekkel – a maszkviselési kötelezettségtől kezdve a tömeges jelenlét elkerüléséig – birkózhat meg a világ a járvánnyal.

Michael Ryan, a WHO veszélyhelyzeti igazgatója azt hangsúlyozta, hogy lehetetlen a közeljövőben ismét lezárni az országhatárokat.

„A nemzetgazdaságoknak meg kell nyílniuk, az embereknek dolgozniuk kell, a kereskedelemnek újjá kell élednie” – mondta.

Hétfő estére az igazolt fertőzöttek száma megközelítette a 16,3 milliót, a halálesetek száma meghaladta a 649 ezret, a gyógyultaké pedig a 9,4 milliót a baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint.

A legtöbb fertőzött és haláleset – 4 238 500, illetve 146 968 – az Egyesült Államokban van, ahol hétfőn 30 ezer önkéntes résztvevővel megkezdődött a világ eddigi legnagyobb koronavírus-vakcinatesztje.

Szakértők rámutattak, nincs biztosíték arra, hogy az amerikai Országos Egészségügyi Intézetek (NIH) támogatásával, a Moderna biotechnológiai vállalat által kifejlesztett kísérleti oltóanyag valóban hatékony védelmet nyújt a Covid-19 ellen.

A Fehér Ház közben bejelentette, hogy pozitív lett Robert OBrien nemzetbiztonsági tanácsadó koronavírus-tesztje, de sem Donald Trump elnök, sem Mike Pence alelnök nem volt kitéve a fertőzés kockázatának.

Olaszországban stagnál a halálesetek száma, öten haltak meg az utóbbi napban, az új fertőzöttek száma 170 az előző napi 255 után. A SARS-CoV-2 nevű vírus február vége óta 35 112 ember halálát okozta, a fertőzöttek száma 198 593. Az aktív betegek száma 12 581-ről 12 565-ra csökkent. Intenzív osztályon 45 pácienst ápoltak, míg a járvány márciusi csúcspontján a számuk meghaladta a 4000-et.

Spanyolországban 361 aktív járványgóc van mintegy 4100 igazolt esettel, 60 százalékuk két tartományban, Aragóniában és Katalóniában található

- közölte Fernando Simón, az egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója hétfői sajtótájékoztatóján Madridban.

A spanyol egészségügyi minisztérium hétfői tájékoztatása szerint az elmúlt egy napban 855 új fertőzöttet szűrtek ki, a regisztrált esetek száma meghaladja a 278 ezret. A fertőzés következtében több mint 28 ezren haltak meg, az elmúlt egy hét során hatan vesztették életüket.

A tárca jelentéséből kiderült: a fertőzöttek átlagéletkora továbbra is csökken, nőknél 43, férfiaknál 40 év, és ez kisebb kockázatot jelent.

Franciaországban 2551 új koronavírus-fertőzöttet jelentettek az elmúlt három napban – közölte az egészségügy-minisztérium. Napi átlagban ez 850 új fertőzést jelent.

Ez valamivel alatta marad a csütörtökön és pénteken regisztrált ezer fölötti adatoknak, de magasabb, mint a hónap eleje óta tapasztalt napi 667 átlagos új fertőzött. A járvány kezdete óta 30 209 ember halt meg Franciaországban a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19-betegség szövődményeiben.

A koronavírus-járvány esetleges második hulláma előtt tömeges, elsősorban a kockázati csoportokat érintő influenza elleni oltást fontolgatnak Lengyelországban

- közölte hétfőn Waldemar Kraska lengyel egészségügyi miniszterhelyettes.

Elmondta: az influenza elleni tömeges – bár nem kötelező – oltásokat fontolgatja az a szakértői csoport, amelyet az egészségügyi tárca kötelékében a koronavírus-járvány esetleges második hullámának kezelésére felállítottak.

Utalva arra, hogy a második járványhullám egybeeshet az influenzajárvánnyal, Kraska kívánatosnak nevezte, hogy a fő kockázati csoportokba tartozók – egészségügyi dolgozók, 65 évnél idősebbek, gondozóotthonok lakói – influenza elleni oltásban részesüljenek.

Lengyelországban stabil a járvány szintje, a napi növekmények nem mutatnak lényeges eltéréseket. Hétfőn 337 új koronavírus-fertőzést mutattak ki, ami július 21. óta a legalacsonyabb adat. Öt fertőzött, más betegségekben is szenvedő ember elhunyt. Jelenleg 10 ezer 546 az aktív esetek száma, közülük 777, általában tünetmentes fertőzést a sziléziai bányavidéken tartanak számon.

Markus Söder bajor tartományi miniszterelnök annak tisztázását kérte a szövetségi kormánytól, hogy miként kötelezhetnék ingyenes koronavírus-teszt elvégzésére a kockázatos térségekből hazatérő nyaralókat. Németországban 206 751 fertőzöttje és 9124 halálos áldozata van a koronavírusnak. Bajorország az egyik legfertőzöttebb tartománynak számít, ahol 2619 a halottak száma. A járvány terjedéséért részben az Ausztriából hazatérő nyaralókat tették felelőssé.

Csehországban felülvizsgálták a koronavírus-járvány statisztikai adatait, aminek következtében egyharmaddal csökkent a betegek, és jelentősen megugrott a gyógyultak száma. A felülvizsgálat eredménye alapján Csehországban hétfőn 3525 beteget tartottak nyilván, ami 1775-tel, tehát egyharmaddal kevesebb, mint a korábbi kimutatásokban szereplő adat. A kórházakban 149 beteget ápolnak, akik közül 15-nek az állapota súlyos. A gyógyultak száma 11 428, majdnem 1800-zal több, mint a korábbi statisztikában. A járványban hétfő reggelig 371 ember halt meg.

Romániában átlagosan két hétbe telik, amíg a külföldi nyaralásra készülő, vagy egészségi állapotuk miatt aggódó emberek megtudhatják, hogy elkapták-e a koronavírus-fertőzést.

Az országban hétfőn meghaladta a 17 ezer 900-at a nyilvántartott aktív koronavírus-fertőzöttek száma, közülük 353-an intenzív ápolásra szorulnak. Az utóbbi 24 órában újabb 19 fertőzött vesztette életét, így most már meghaladta a 2200-at a járvány romániai áldozatainak száma.

Továbbra sem lassul számottevően a koronavírus-fertőzés terjedése Ukrajnában, hétfőre ismét nyolcszáznál több új beteget regisztráltak,

az eddig igazolt fertőzöttek száma ezzel meghaladta a 65 ezret. A halálos áldozatok száma pedig újabb tizeneggyel 1616-ra nőtt.

Szentpéterváron megnyitottak a múzeumok és az éttermek. Oroszország több mint ötmillió lakosú „északi fővárosában” az ismertté vált fertőzések száma 24 óra alatt 172-vel 30 807-re, a halottaké 10-zel 1955-re, a gyógyultaké pedig 75-tel 23 043-ra nőtt. Szentpétervár bő egy hónappal maradt el Moszkvától a nyitásban. Országos szinten az igazolt Covid-19-fertőzések száma 5635-tel 818 120-ra, a halálozásoké pedig 85-tel 13 354-re emelkedett az elmúlt napban.

Rekordszámú, 467 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak hétfő reggelig Szerbiában, ahol a járvány halálos áldozatainak száma egy nap alatt nyolccal, 534-re nőtt.

Iránban a koronavírus-fertőzöttek magas száma miatt az egészségügyi minisztérium hétfőn felszólította az embereket, hogy tekintsenek el a hagyományosan sok embert vonzó rendezvényektől, az esküvőktől és a gyászszertartásoktól. Az utóbbi 24 órában 212-vel több mint 15 ezer 900-ra emelkedett a kór halálos áldozatainak száma, a fertőzötteké pedig több mint 2400-zal 293 ezer 606-ra nőtt.

Indonéziában hétfőre meghaladta a százezret a bizonyítottan koronavírustól fertőzöttek száma, ami a legtöbb Délkelet-Ázsia országai közül. Vietnamban 80 ezer embert evakuálnak az ország középső részén fekvő, tengerparti Danangból, miután a hétvégén pozitív lett a koronavírus-tesztje a nagyváros újabb három lakosának. Hongkongban kötelező a maszk viselése a közterületeken és a nyilvános zárt helyeken, Marokkóban pedig elzártak a külvilágtól a főbb nagyvárosokat a járvány gyorsuló terjedése miatt.

Borítókép: Védőruhába öltözött egészségügyi dolgozó vizsgálati mintát vesz koronavírus-tesztre egy utastól a düsseldorfi repülőtéren 2020. július 27-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában