Ország-világ

2019.01.11. 08:00

Vihar előtti csendet mutatnak az influenzaadatok

A vihart megelőlegezzük az elmúlt évek tapasztalata alapján. Évről évre érdekes tulajdonsága a vírusnak, hogy ,,megtartja" velünk a karácsonyi ünnepeket és egy kicsit visszaszorul.

Laczó Balázs

Kiadták az év első hetének betegszámadatait, amelyek mutatják az influenzafertőzés alakulását. Előtte csak az 51. hetet mérték, mert az 52. munkahét túl rövid volt a monitorozáshoz, sok orvos szabadságon volt vagy ügyelt. Látszik, hogy csökkent az influenzagyanús tünetekkel orvoshoz fordulók száma, de ez nem jelenti, hogy megúsztuk és tartósan a járványküszöb alatt maradnak a mutatók. Ugyanis minden évben jellemző ez a „visszavonuló", a vírus lecsillapodik a karácsonyi szünetben, mivel nincs iskola, óvoda, a családok együtt vannak. Ennyire egyszerű az ok, de azért mutatjuk az első hét adatait Győr-Moson-Sopronból.


Az influenzafigyelő szolgálat jelentése – amely összesen majdnem 99 ezer lakos megbetegedési adataira terjed ki – azt jelzi, hogy 8167 beteg ment orvoshoz és 106-nál jelentkeztek a gyanús tünetek: láz, köhögés, végtagfájdalom. Ez az orvoshoz fordulók 1,29 százaléka, s tavaly is 1,3 volt ezen a héten. Az influenza morbiditása 107,2 – ez az arányszám mutatja, hogy 100 ezer lakosra vetítve mennyi a beteg. Ez például a tavaly-

előtti járvány idején az 1400-at is meghaladta, tavaly annál azért mérsékeltebb volt, de január végétől így is hosszan elhúzódó látogatási tilalom volt érvényben akórházakban.


A betegeknek jelen pillanatban több mint a fele gyerek, de 27,3 százalékot tesz ki a tinédzserek és fiatal felnőttek aránya is. A morbiditás a Mosonmagyaróvári és a Soproni Járási Hivatal Népegészségügyi Osztály területén haladta meg a megyei átlagot, járványról egy gyerekközösségből sem érkezett még jelentés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában