Ország-világ

2016.02.08. 07:09

Videofelvétel van arról, hogy egy laptopot adnak át a szomáliai gép merénylőjének

A mogadishui repülőtér egyik biztonsági kamerájának felvételén látszik, ahogy két férfi egy laptopnak látszó tárgyat ad át a feltételezett öngyilkos merénylőnek, miután az túljutott a biztonsági ellenőrzésen - közölte vasárnap a szomáliai kormányszóvivő.

Abdisalam Aato szóvivő az amerikai AP hírügynökségnek elmondta, hogy a laptopot a beszállás előtt átadó két férfi közül az egyik biztosan egy repülőtéri dolgozó volt. Az átvevő pedig az a merénylő lehet, aki múlt kedden kizuhant a Daallo légitársaság utasszállító repülőgépéből, amikor egy robbanás tátongó lyukat ütött a Mogadishuból felszálló gép oldalán, visszafordulásra és leszállásra kényszerítve az Airbus A321-est. A vizsgálat szerint a bomba a laptopnak álcázott készülékbe volt beépítve.


A detonáció mintegy 15 perccel a felszállás után, 3500 méteres magasságban történt a 75 utast szállító repülőgépen. A pilóta szerint ha nagyobb magasságban következik be, a robbanás az egész gépet szétszakíthatta volna.


A merénylettel összefüggésben a szomáliai hatóságok "legalább húsz embert vettek őrizetbe, köztük azt a biztonsági kamera felvételén látszó két férfit, akik átadták a laptopot a feltételezett merénylőnek" - mondta kormányszóvivő. "Szándékos terrorcselekmény történt" - tette hozzá."


A szomáliai kormány előzőleg azt közölte, hogy a további támadások megelőzése érdekében megerősítik a repülőtér biztonságát.


A biztonsági kamera felvétele alátámasztja a repülőgép pilótájának leírását a mogadishui nemzetközi repülőtéren tapasztalható kaotikus állapotokról.


"A biztonság zéró" - hangsúlyozta a szerb pilóta. "Senkinek nincs jelvénye, sem sárga, láthatósági mellénye. Úgy járkálnak le-föl a gépen, hogy senki nem tudja, ki kicsoda. Amikor az utasok kiszállnak, bármit elhelyezhetnek a gépen" - fejtette ki Vlatko Vodopivec pilóta vasárnap az AP-nek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában