Ország-világ

2015.10.20. 11:00

Veszélyek leselkednek az Ausztriában dolgozókra, ha nem ismerik jogaikat

Naponta tíz-tizenkét órát dolgozott egy bécsi építkezésen egy magyar munkavállaló, de fizetést nem mindig kapott. Amikor leesett a létráról, sokáig tartott gyógyulása, de erről főnökének nem szólt. Esete sajnos sok szempontból tipikus, ezért a Bécsi Munkaügyi Kamara segítségével összegyűjtöttük a tanulságait.

kisalfold.hu

Munkásokat keresnek egy bécsi építkezésre – hallotta barátaitól István és meg is győzték, tartson velük. A főnökkel, aki a keresztnevén mutatkozott be, először egy benzinkúton találkozott. Tízeurós óradíjban állapodtak meg, szóban. Azt ígérték a magyar munkásnak, hogy a munkaszerződést és a bejelentést később kapja meg.


Amikor oda akarta adni szakmunkás-bizonyítványa másolatát, azt a választ kapta: arra nincs szükség. Aztán rekkenő hőségben napi tíz-tizenkét órát is dolgozott. Megígérték neki, hogy minden hétvégén kézbe kapja a bérét.


Az első három héten így is történt, utána gyakran csak kisebb összegeket adott neki főnöke. Időről időre követelte szóban a teljes havi bérét, de féltette az állását, ezért tovább dolgozott. Egészen addig, míg leesett a létráról az építkezésen. Mivel nagyon fájlalta a hátát – és főnökét nem tudta elérni –, egy barátja vitte el magyarországi háziorvosához. A hosszúra nyúló betegállomány után, amelyet nem jelentett a cégnél, már nem tudta felvenni a kapcsolatot főnökével.


Csak később hallott arról a lehetőségről István, hogy a Bécsi Munkaügyi Kamaránál (Kammer für Arbeiter und Angestellte für Wien) jogi tanácsadást vehet igénybe, megtudhatja, esetében mi a teendő. A kamara két munkaügyi jogásza,  Kovács Irisz és Mészáros Ágnes meghallgatta történetét, ami sajnos nem számít egyedinek. Össze is gyűjtötték, milyen veszélyek leselkednek az Ausztriában dolgozó magyar munkavállalókra, ha nincsenek tisztában jogaikkal, kötelességeikkel. Érdemes ezeket pontról pontra minden ingázónak megismernie.


Nem elég az utónév


1. Mielőtt munkába állnak, érdeklődjenek a cég székhelyéről, telephelyéről, főnökükről! Menjenek el a megadott címre, nézzék meg, tényleg van-e ott iroda! Győződjenek meg róla, hogy akivel a felvételről beszélnek, valóban a cég alkalmazottja és jogosult új ember felvételére! Kérjenek névjegykártyát!


2. Munkaviszony kezdetekor munkaszerződést (Arbeitsvertrag, Dienstvertrag) vagy Dienstzettelt és társadalombiztosítási bejelentőlapot (Anmeldung) kell kapniuk.

 



3. A társadalombiztosítási bejelentőlap másolatán (Kopie der Anmeldung zur Sozialversicherung) ellenőrizzék, hogy a feltüntetett heti óraszám egyezik-e a ténylegessel és hogy a munkakezdés dátuma fel van-e tüntetve, helyes-e! Ha nem kapnak ilyet, akkor egy tb-kivonattal (Versicherungsdatenauszug), ami az egészségbiztosító kerületi képviseleteinél ingyenesen beszerezhető, ellenőrizhetik, be vannak-e jelentve (www.wgkk.at).


Előírt fizetések


4. Ausztriában majdnem minden iparágban kollektív szerződések szabályozzák a bérminimumokat. Figyeljenek arra, hogy a munkaszerződésben fel van-e tüntetve, melyik kollektív szerződés érvényes esetükben!


5. Minden szakterületre vonatkozik, hogy ha az itthon megszerzett szakmunkás-bizonyítvány Ausztriában minisztériumi rendelettel elismert és annak megfelelő feladatot lát el a dolgozó, akkor szakmunkásbért kell kapnia (www.bmwfw.gv.at).


6. Gyanút keltő, ha a munkáltató nem kér bankszámlaszámot, nem ad havi bérelszámolást (Lohnzettel, Lohnabrechnung) és csak kézbe – vagy még úgy is csak nehézkesen – hajlandó fizetni. Ragaszkodjanak hozzá, hogy utalják a bérüket!


Építőipari szabályok


7. A komoly cégek gyakran úgynevezett építkezési igazolványt (Baustellenausweis) adnak, amellyel bizonyítható, hogy melyik cégnél dolgozik a munkavállaló.


8. Az építőipari vállalkozások bejelentik munkásaikat a BUAK-hoz (Bauarbeiter-Urlaubs- und Abfertigungskasse), amelytől a szabadságpénzt kapják (www.buak.at).


Betegállomány


9. A munkavállaló azonnal köteles megbetegedését jelenteni a munkáltatónak. Amint orvosi igazolást kap (Krankenstandsbestätigung), továbbítsa azt faxon vagy tértivevényesen postázza a cégnek! Az orvosi igazolás lehetőleg osztrák háziorvostól származzon, a magyar orvos igazolásának elismertetése hosszadalmas lehet és bizonytalan folyamat. A betegség megfelelő jelentése után a munkaadó köteles bizonyos ideig a bért tovább fizetni. Ha nem jelenti a dolgozó a betegállományt, akkor cégének semmit sem kell neki fizetnie. A munkás köteles a betegállomány vége után azonnal visszatérni a céghez.


Munkaviszony vége


10. Érdeklődjenek az érdekképviseleteknél (Arbeiterkammer, Fachgewerkschaften), milyen elévülési határidők (Verfallsfristen) vonatkoznak a munkaviszonyra! Lehetséges, hogy követeléseiket írásban is érvenyesíteniük kell, az előírt határidőn belül, hogy ne veszítsék el azokat.


11. A munkaviszonyokra különböző felmondási idők vonatkozhatnak. Aki egyik napról a másikra otthagyja munkahelyét, az valószínűleg nem lesz jogosult szabadság- és karácsonyi pénzre, szabadságát elveszítheti. Érdemes az érdekképviseleteknél előre megkérdezni, milyen felmondási időt kell betartani! A felmondást legjobb írásban benyújtani.


Ha a munkáltató kijelenti dolgozóját a társadalombiztosítótól (Abmeldung), az nem jelenti a munkaviszony végét. Ilyenkor fel kell venni a kapcsolatot a céggel a helyzet tisztázása miatt és mielőbb érdeklődni kell az érdekképviseleteknél. A munkáltatói felmondás a legtöbb esetben már akkor is érvényes, ha csak szóban hangzik el, kivéve, ha az írásos forma az előírt munkaszerződés, kollektív szerződés alapján.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában