Ország-világ

2019.02.05. 23:40

"Védősisakot" kapott az InSight amerikai űrszonda mérőműszere a Marson

A szél és hő ellen védő pajzs megakadályozza, hogy a rendkívül érzékeny műszer ide-oda mozogjon a széllökésektől és ezáltal "szennyezett" adatokat gyűjtsön.

A széltől és a nagy hőmérsékletingadozástól védő pajzsot kapott az InSight amerikai robotgeológus űrszonda szeizmométere, ami a kutatók szerint biztosítani fogja, hogy a marsi talajon elhelyezett mérőműszer a lehető legpontosabb adatokkal szolgáljon.


Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) űrszondája december 19-én helyezte el első mérőműszerét a vörös bolygó felszínén. A kupolaalakú védőpajzs felszerelésével pedig most újabb mérföldkövéhez érkezett a misszió - olvasható a NASA honlapján.

    

A szél és hő ellen védő pajzs megakadályozza, hogy a rendkívül érzékeny műszer ide-oda mozogjon a széllökésektől és ezáltal "szennyezett" adatokat gyűjtsön.

 

Fotó: NASA/JPL-Caltech

Fotó: NASA/JPL-Caltech


    

A pajzs áramvonalas kialakításának köszönhetően a szelek kifejezetten a felszín irányába nyomják a műszert, amelynek alsó borítása lehetővé teszi, hogy könnyedén megtelepedjen bármilyen kőzeten, noha az InSight környékén ilyenből nem sok akad.

    

A SEIS (Seismic Experiment for Interior Structure) nevű szeizmométerre leselkedő másik nagy veszély a hőmérsékletváltozás, amelynek hatására kitágulhatnak és összehúzódhatnak a műszer fém alkatrészei. Az InSight landolási helyszínén nagyjából 94 Celsius-fokot változik a hőmérséklet egy marsi nap (sol) alatt.

    

Úgy kell elképzelni ezt a pajzsot, mintha lefednénk egy ételt az asztalon. Megóvja a SEIS-t attól, hogy napközben túlságosan felmelegedjen és, hogy éjszaka túlságosan lehűljön. Összességében arra törekszünk, hogy a lehető legstabilabban tartsuk a hőmérsékletet"

- mondta Bruce Banerdt, a missziót vezető és a pajzsot megépítő Jet Propulsion Laboratory, a NASA bolygókutató intézete munkatársa.

    

A Földön használt szeizmométereket gyakran föld alatti, nagyjából 1,2 méter mélyen kialakított aknákba helyezik el, ami állandó külső hőmérsékletet biztosít számukra. Az InSight azonban ilyet nem tud építeni a Marson, ezért különböző védelmi megoldásokra van szükség a műszer megóvása érdekében. Ezek közül az új pajzs alkotja a külső réteget, majd befelé haladva további megoldások óvják a műszert a hőmérsékletváltozásoktól és gondoskodnak a megfelelő szigetelésről.

    

A szeizmométer teszi lehetővé, hogy a tudósok a Mars belsejébe pillantsanak és tanulmányozhassák az úgynevezett "marsrengéseket". Az eredmények segíthetik a kutatókat abban, hogy megismerjék a Mars és a többi Föld-típusú bolygó keletkezésének körülményeit.

    

A misszió következő nagy lépése a hővezetést mérő HP3 (Heat Flow and Physical Properties Package) nevű mérőműszer beüzemelése lesz a Mars felszínén, amire várhatóan a jövő héten kerül sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában