Iszlám Állam

2019.11.07. 21:28

Vádat emeltek egy Koszovóba visszatért dzsihadista ellen

Egyike annak a 110 embernek, akit áprilisban szállítottak haza az Egyesült Államok segítségével.

A koszovói ügyészség vádat emelt egy férfi ellen, aki a gyanú szerint korábban Szíriában harcolt az Iszlám Állam nevű terrorszervezet soraiban – közölte a Koha Ditore című pristinai napilap az internetes oldalán csütörtökön.

A sajtóban megjelent ügyészségi közlemény szerint a csupán A.M.-ként azonosított férfi 2015 júliusában Észak-Macedóniában hamis útlevelet szerzett, majd azzal Görögországon és Törökországon keresztül Szíriába utazott, ahol csatlakozott az Iszlám Államhoz, és a terrorszervezet soraiban harcolt mindaddig, amíg két évvel később a kurd erők el nem fogták.

A férfi egyike annak a 110 koszovóinak, akit áprilisban szállítottak haza az Egyesült Államok segítségével.

A koszovói parlament 2015-ben fogadta el a külföldi harcokban való részvételt tiltó törvényt. A jogszabály 15 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtja azokat, akik külföldi katonai, félkatonai vagy rendőri egységekhez csatlakozva zsoldosként vesznek részt bármilyen összetűzésben Koszovó területén kívül. Emellett bünteti azokat is, akik a harcokban való részvételre buzdítanak vagy toboroznak másokat.

Hivatalos adatok szerint mintegy 300 koszovói vett részt a szíriai és iraki harcokban az utóbbi években, közülük körülbelül harmincan még mindig a harctereken vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában