demonstráció

2020.10.23. 20:30

Utcára vonultak a színművészetisek

A tüntetők békésen, énekelgetve sétáltak a belvárosban.

Mintegy tízezer tüntető gyűlt össze október 23-án délután a Műegyetem bejáratánál. A szervezők negyed óráig vártak a beszédeik elkezdéseire, hogy nagyobb tömeg gyűljön össze a színpad előtt. Négyzetméterenként öt-hat ember is összezsúfolódott, amely a pandémia szempontjából meglehetősen aggályos – írja a Magyar Nemzet.

Bár ismertebb politikus nem volt a felszólalók között – mások mellett mellett több hallgatói szervezet és a PDSZ képviselője mondott beszédet. Annak ellenére, hogy tisztán civil kezdeményezésnek tüntették fel, figyelemreméltó, hogy a demonstráció lebonyolítását feltűnően gyakorlott aktivisták végezték, ami tömegnek adott instrukcióikból volt leszűrhető.

Érdemes megjegyezni, hogy a tüntetéssel a baloldal – a járványügyi ajánlások ellenére – gyakorlatilag a saját október 23-i ünnepségét tartotta meg, hiszen jó néhányan kisgyermekekkel és kutyával érkeztek, pusztán a kellemes időtöltés szándékával.

A Műegyetem előtt megtartott beszédek kereken egy órán át tartottak, tüntetők a Szabadság hídon és a Rakparton az Astorián át egészen az Urániáig vonultak.

A sajtószabadsággal és az egyetemi autonómiával kapcsolatos lózungok mellett az esemény egyik központi eleme az Urániai épületéből adott koncert volt, ahol az Egmond-nyitányt játszották le hosszan. Mire a tüntetés az Urániához ért már több, mint tízezren vettek részt rajta.

Arra remény sem volt, hogy megtartsák a másfél méteres távolságot a járvány miatt.

A vonulók többsége ugyanakkor betartotta a maszkviselés szabályait. A tüntetők békésen, mondhatni piknikhangulatban vonultak.

A békés jelleg elsősorban annak volt köszönhető, hogy a rendőrség rendkívül professzionális módon kezelte a tömeget, ugyanakkor három tucat szélsőségest nem engedtek fel a Szabadság hídra a budai hídfőnél. A szélsőségesek koszorúzás ürügyén akartak csatlakozni a tömeghez.

A rendfenntartók a Magyar Nemzet tudósítójának azt mondták, hogy ekkora tömeg kezelhető.

Amennyiben a tüntetők részéről nem kerülnek ki provokátorok, békés kimenetel várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában