Ország-világ

2018.04.08. 17:10

Urnába dobott igazolvány, epilepsziás roham, kéztörés, összedőlt fülke - rendkívüli események az országból

Az NVI rendkívüli eseményeit böngészve megállapítottuk, minden megtörtént, ami megtörténhetett a szavazókörökben.

Munkatársunktól

  • Nógrád megyében a bátortenyerei szavazókör nyitásakor észlelte a plomba sérülését. Az SZSZB elnöke értesítette a HVI-t. A rendőrség ellenőrizte a bejáratot. A helyiségek átvizsgálása után kiderült, a többi plomba sértetlen, így az SZSZB 06.16 perckor kinyitotta a szavazókört és a szavazás megkezdődött.
  • Heves 2-es választókörzetében papírurnát kellett hozni, mert az eredetit nem lehetett lezárni.
  • Győrben egy választópolgár jelezte, hogy a szavazóhelyiség faliújságján a Kétfarkú Kutya Párt egy matricát helyezett el, és a falra is ragasztottak egyet. A matricákat eltávolították.
  • A Fejér megyei Baracskán állampolgári bejelentés érkezett a HVI vezetőjéhez, hogy az 1. számú szavazókörbe nem lehet bejutni. Kiderült, hogy a bejáratnál lévő nagykaput valaki lelakatolta. 6 óra 45 perckor a lakatot eltávolították és a szavazókör azóta megközelíthető. A probléma kb. 10 percig állt fenn.
  • Budapest 15-ös választókörzetének 69-es szavazókörében az SZSZB delegált tagja a szavazás megkezdése előtt jelezte, hogy az épület előtti oszlopokon pártplakátok vannak elhelyezve. Sem a jegyzőkönyvvezető sem az OEVI vezető tájékoztatását nem fogadta el, mely szerint ezen plakátok eltávolítása nem az SZSZB feladata és kifogást tud benyújtani az OEVB-hez, amennyiben ezt szükségesnek gondolja. Delegált tag továbbra is kifogásolja, hogy az SZSZB nem intézkedik saját hatáskörben a plakátok eltávolításáról és jelezte, hogy a szavazás zárásakor nem fogja aláírni a jegyzőkönyvet, mert "a választás tisztaságát megsértették a plakátot kihelyezők." A delegált tag saját maga nevében történő kifogás megírását elutasította. A rendkívüli eseményről készült jegyzőkönyvet nevezett delegált tag is aláírta.
  • Budapest 16-os választókörzetének 31-es szavazókörében lakossági bejelentésre ellenőrizték, hogy a szavazókör bejáratának közvetlen közelében világító festékkel "szavazz a momentumra" felirat lett felfestve a járdára 150 méteren belül.
  • Budapest 7-es választókörzetének 84-85-ös szavazókörében is a tűzjelző bejelzett. A tűzoltóság az épületet átvizsgálta, Tűzre, füstre utaló jelet nem találtak.
  • A Győr-Moson-Sopron megye 4. választókerületében Hegykőn a szavazóhelyiségben megjelent egy választópolgár, aki szavazni nem akart, viszont benyújtott egy beadványt "Tájékoztatás az Alaptörvény érvénytelenségéről" címmel. A szavazóhelyiséget addig nem akarta elhagyni, amíg a bizottság nem jegyzőkönyvezi a beadványa átvételét. A bizottság elnökének felszólítására az illető a szavazóhelyiséget elhagyta. A bizottság elnöke felszólította az illetőt, hogy amennyiben nem kíván szavazni, a szavazóhelyiséget hagyja el.
  • Zagyvaszántón 2 fő nem helyi lakos úgy használta a mosdót, hogy nem jelzett a Szavazat Számláló Bizottságnak.
  • Budapest XX. kerületében egy szavazópolgár a szavazás során a borítékéba betette a személyi igazolványát és a lakcímkártyáját is. Az SZSZB tájékoztatta, hogy az okmányokat a HVI-ben a következő munkanapon átveheti.
  • Dunaharasztiban A szavazóhelyiségben 9.30-kor egy választópolgár eszméletét vesztette.
  • A Jász-Nagykun-Szolnok megyei 4-es választókörzetben Kengyelen a szavazófülkében 11.55-kor a szavazó megbotlott, a fülke összeomlott. A szavazó egészségi állapotában nem történt változás, jól érezte magát. A szavazás menetét e körülmény nem zavarta, mert sértetlen szavazófülke rendelkezésre állt.
  • Pest 4-es választókörzetében, Vácon egy választópolgár elájult, de 1 perc múlva már magához tért, így a szavazás rendben folyt tovább.
  • Rábatamásiban 11:20-kor a szavazóhelyiségben epilepsziás rohamot kapott az egyik választópolgár. A HVB elnöke megkérte a többi választópolgárt, hogy fáradjanak ki a helyiségből. A választópolgár rövid időn belül jobban lett és egy másik helyiségbe átvezették. Hozzátartozóit értesítették, 11:28 órakor a szavazás rendesen folytatódott.
  • Dunakeszin a szavazóhelyiség bejáratánál egy jelölt nevét sárga festékkel a járdára/útra festették. Fénykép készült, az OEVI értesítve lett az eseményről.

  • Budapest XXI. kerületében a szavazókörben az SZSZB elnökhelyettest baleset érte. Jobb kezén a mutatóujja az ülőke és a szék lába közé szorult. Ennek következtében az ujjából egy darab leszakadt. Mentőt hívtak, a sérültet a mentő elszállította. A választási irodát haladéktalanul értesítettük. Az SZSZB póttag bevonásra került, a bizottság 5 fővel működőképes.

  • Vecsésen a szavazó átvette a szavazólapokat. A szavazófülkéből kijövet azokat széttépve és összegyűrve a szemétkosárba dobta.
  • A Heves megyei Tarnabodon egy szavazópolgár bejött szavazni és ügyintézés közben az SZSZB tagjait szóban rágalmazta, analfabétának nevezte a tagokat. Tettlegességig nem fajult. A megbízott tagokat köpönyegforgatónak nevezte. Szavazás után elhagyta a helyiséget.
  • Baján egy Választópolgár a reggeli szavazásnál nem akarta elhagyni a szavazóhelyiséget. Később 11 óra 15 perckor visszajött és arra kérte az SZSZB-t, hogy adjon neki 1000 Ft-ot taxira. Hangoskodott, durva kifejezéseket használt, a szavazni akaró polgárokat zavarta.
  • Szintén Baján az egyik szavazópolgárnak szavazás alatt kificamodott a térde. Az SZSZB mentőt hívott, és elszállították
  • Szigetszentmiklóson a választókörzet előtt levő padon egy férfi ült, ráaggatott táblákkal: " szavazz a jobbikra" felirattal. Ezt jelezte egy választópolgár. Az SZSZB két tagja eltávolította a táblát a férfiről. Ellenállást nem tanúsított.
  • Pécsen a szavazó 13,30-kor bejött, igazolta magát. Átvette a szavazólapokat (egyéni, nemzetiségi). Aláírta a névjegyzéket. Többszöri felszólításunk ellenére telefonozott. Részeg volt. Politikai nézeteit is hangoztatta. A fülkébe nem ment be szavazni, majd 13,50-kor a kitöltetlen szavazólapokkal távozott a szavazóhelyiségből.
  • Martfűn A szavazatszámláló bizottság tagja a szavazófülkében újságból kivágott pártpropaganda anyagot talált. A bizottság a fülkéből ezt eltávolította és jegyzőkönyvet vett fel az eseményről.
  • Érden a szavazófülke ellenőrzése során pártra utaló tollat találtunk.
  • Kiskunfélegyházán a Szavazatszámláló Bizottsághoz érkező választópolgár jogi állásfoglalás Magyarország Alaptörvénye közjogi érvénytelensége tárgyában dokumentumot adott át a Szavazatszámláló Bizottságnak azzal, hogy azt a Helyi Választási Iroda majd a Nemzeti Választási Iroda részére továbbítsa.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában