Ország-világ

2018.08.18. 09:40

Ünnepi 400 km 24 óra alatt - a megyei bringások a Bakonyon át tekerik körbe a Balatont - fotó

Közel évtizedes múltra tekint vissza augusztus 20-án az ünnepi 24 órán át tartó tekerés. Az államalapítás ünnepén Győr környéki hegyi-kerékpárosok eddig hét alkalommal kerekeztek egyetlen nap alatt az Adriai-tengerre. Idén nem lesz "tengerhódítás", ám a pázmándfalui Tatanka Racing Team tagjai remek bringázást népszerűsítő ötlettel rukkoltak elő.

Szeghalmi Balázs

"Augusztus 18-án, szombat 9 órakor Pannonhalmáról indulunk, a Bakonyon át vezet az utunk a Balatonig. A legnépszerűbb hazai tavat megkerüljük, majd vasárnap 9 óráig visszatérünk Pannonhalmára" - kezdte Mészáros Ákos, aki többször tagja volt az egy nap alatt tengerre tartó társaságnak.

 

Pannonhalma főtéréről indul egynapos bringázásra a csapat. A képen (b-j) György Ferenc, Mészáros Ákos, Vikartovszky János, Pintér Patrik, Horváth András, Sinkai Rajmund, Jérig Ádám, Maróti Janó, Maróti Dávid és Fleck István. A felvételen nem szerepel, de tekerni fog Varga Szabolcs, Halász Róbert és Halász Gergő is.

Pannonhalma főtéréről indul egynapos bringázásra a csapat. A képen (b-j) György Ferenc, Mészáros Ákos, Vikartovszky János, Pintér Patrik, Horváth András, Sinkai Rajmund, Jérig Ádám, Maróti Janó, Maróti Dávid és Fleck István. A felvételen nem szerepel, de tekerni fog Varga Szabolcs, Halász Róbert és Halász Gergő is.


Erőd után jön a 82-es


A kitűzött célt 11 bringás szeretné teljesíteni. Rajtuk kívül az egykori kiváló győri hegyi-kerékpáros, Halász Róbert nyolc éves kisfiával, Gergővel Rédéig tart a csapattal. Teljes távon közel 400 km, 2000 m szintemelkedés vár a résztvevőkre. Nagyrészt azon a túraútvonalon haladnak Veszprémig, amit tavaly tábláztak ki Pannonhalma-Zirc-Balatonfüred között. Ez az út gyakran vezet erdei környezetben és alacsony forgalmú mellékutakon.


"Kisebb változtatásokra szükségünk van, hogy időben visszaérjünk Pannonhalmára. Az említett túraútvonalat a Bakonyban Zircig vesszük igénybe, innen Veszprémig a 82-es főúton tekerünk majd. Ha találkoznak velünk, kérjük az autósokat, vigyázzanak ránk. Mi igyekszünk minél gyorsabb tempóban letudni a 82-est, de biztos lesznek olyan szakaszok, ahol türelemre lesz szükségük a sofőröknek" - mondta Mészáros Ákos.


"Balatoni-kanyar"


A Királynék városából nem Balatonfüred, hanem Balatonalmádi irányába folytatják az útjukat. Így a bringások a "balatoni-kanyart" Balatonkenesénél inkább lejtős úton teszik meg. Persze, az vesse rájuk az utolsó követ, aki vállal 400 km-t egyetlen nap alatt 30 fokban és még a Balaton-kör meredek emelkedőitől sem ijed meg. Siófoktól Keszthelyig a szigetközi kerékpárúthoz hasonló sík terep következik, de a Balaton-felvidék a túra utolsó harmadában tartogathat nehézségeket. Visszafelé Veszprémet a csopaki úton célozzák meg a kerékpárosok. Utóbbi út végig emelkedik.


"25 km/órás átlagtempót kell mennünk. Kíváncsiak vagyunk a tavaly kitáblázott útra. A helyismeret mellettünk szól. Úgy gondolom, ez segít majd túllendülni az esetleges nehézségeken" - zárta szavait Mészáros Ákos. Bennünket is érdekel, hogy milyen körülmények várnak a kerékpárosokra Pannonhalma és Veszprém között, valamint a Balaton körül. Az ünnep után összegezzük a tapasztalatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában