voksoltak

2020.07.05. 16:13

Újraválasztották Tokió kormányzóját

A 67 éves politikus, aki az első nő a tokiói kormányzóság élén, függetlenként indult a választáson.

Újraválasztották vasárnap Tokió kormányzóját, Koike Jurikót, aki az előrejelzések szerint nagy arányú győzelmet arat.

Az exit poll felmérések eredményének ismertetése után Koike úgy nyilatkozott, hogy nagyon boldog, de egyben hatalmas felelősséget is érez. Az ígérte, keményen fellép az új típusú koronavírus terjedése ellen, és szorosan együttműködik a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal az egy évvel elhalasztott tokiói olimpia ügyében.

A 67 éves politikus, aki az első nő a tokiói kormányzóság élén, függetlenként indult a választáson, és 21 kihívóját utasította maga mögé. Az is őt segítette, hogy ellenlábasai között oszlottak meg a leváltására leadott voksok.

A Japánt kormányzó Liberális Demokrata Párt nem indított ellene saját jelöltet, és a választók lelkiismeretére bízta, hogy kit választanak, de a párt több politikusa nyíltak kiállt Koike újraválasztása mellett. Koike Jurikó korábban a párt politikusa volt, védelmi miniszterként is szolgált, és környezetvédelmi miniszter is volt . A járvány miatt úgy döntött, kizárólag az interneten kampányol.

A kampány meghatározó témája a koronavírus-járvány volt, és ettől nem teljesen függetlenül a tokiói olimpia is meghatározó kérdés volt a korteskedés során. Koike több kihívója az olimpia végleges lemondása vagy hosszabb távú elhalasztása mellett érvelt.

Koike népszerűségének a járvány is jót tett, mert a választók azt látták, hogy a kormányzó gyorsan és hatékonyan intézkedett, jóváhagyta üzletek bezárását, és támogatást nyújtott a kis- és közepes vállalkozásoknak.

A közvélemény megítélése szerint Tokióban annak köszönhetően sikerült gyorsan útját állni a járvány első hullámának, hogy Koike Jurikó már az előtt felszólította az embereket, hogy maradjanak otthon, hogy a kormány rendkívüli állapotot hirdetett, és rendszeresen a nyilvánosság elé állt, hogy beszámoljon a védekezésről.

Tokióban június 19-én indult újra ez élet, a koronavírusos esetek száma azóta meg is emelkedett, de a napi új fertőzöttek száma így is csak körülbelül a fele az április csúcsnak.

Tokió a világ egyik legnagyobb városa.

A kormányzóválasztáson 11,4 millió választópolgár adhatta le szavazatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában