Járvány

2020.04.24. 06:39

Újra magyarügyet akar kreálni a brüsszeli baloldal

Nyílt levélben ítélték el tegnap a Fidesz és a KDNP európai parlamenti képviselői Donald Tusknak, az Európai Néppárt (EPP) elnökének az Orbán Viktor miniszterelnökkel kapcsolatos becsmérlő szavait.

Brüsszel, 2019. július 2. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke sajtóértekezletet tart, miután az Európai Tanács döntött az EU vezetõi tisztségeinek betöltésérõl az Európai Unió rendkívüli brüsszeli csúcstalálkozóján 2019. július 2-án. MTI/EPA/Olivier Hoslet

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Olivier Hoslet

„A demokráciában természetes, hogy bizonyos dolgokban nem értünk egyet. Azonban a politikai ellenfelünket minden alap nélkül nácinak nevezni ezidáig csak a baloldal jól ismert eszköze volt konzervatív politikusok és pártok ellen. Annál nagyobb csalódás, ha egy kereszténydemokrata párt vezetője tesz ilyet” – közölte Deutsch Tamás, Hölvényi György és Hidvéghi Balázs, utalva arra, hogy a Fideszt és a KDNP-t is tagjai között tudó EPP vezetője nemrég a Der Spiegel német hírmagazinnak adott interjúban – a magyar járványellenes intézkedéseket bírálva – hasonlította Orbán Viktort Carl Schmitt német teoretikushoz, a náci ideológia kiszolgálójához.

„A történelem során sokszor láthattuk, hogy a politikusok a hatalmuk kiterjesztésére törvényeket használnak. Ez Németországban ismerős lehet. Biztos vagyok abban, hogy Carl Schmitt nagyon büszke lenne Orbán Viktorra” – mondta az interjúban a lengyel politikus.

A magyar képviselők tegnapi levelükben felháborítónak nevezték Donald Tusk szavait.

„Orbán Viktor soha semmi olyat nem tett vagy mondott, ami a párhuzamot indokolná”

– fejtették ki.

„Egy ilyen szégyenteljes kijelentés ráadásul a náci terror milliónyi áldozatának – zsidóknak és nem zsidóknak – az emlékét is meggyalázza. Sérti az áldozatok emlékét és sérti mai leszármazottaik érzékenységét is. Cinikus és erkölcsileg elfogadhatatlan” – tették hozzá, bocsánatkérést követelve Donald Tusktól.

A volt lengyel miniszterelnököt a wPolityce lengyel konzervatív hírportál szerkesztősége is bírálta tegnap. Magyar nyelven megfogalmazott üzenetükben tudatták: „Álláspontjával Donald Tusk egyedül van. A lengyel patrióták teljes mértékben értik Orbán Viktor miniszterelnök politikájának lényegét, és tudják, milyen nehéz feladat a kommunizmus, majd a posztkommunizmus és a gyermekded liberalizmus okozta károk után az ország újjáépítése”. Mint írják, a lengyel – magyar barátság mindkét nemzetnek fontos, aminek „Donald Tusk provokációi vagy a német sajtó beavatkozásai nem tudnak ártani”.

Borítókép: Donald Tusk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában