Ország-világ

2015.07.03. 19:10

Újabb műkincseket zúzott szét az Iszlám Állam

A dzsihadisták a kelet-szíriai Palmüra romvárosból származó ókori műkincseket semmisítettek meg.

Az IÁ által kiadott közlemény szerint nemrég hat darab műkincset koboztak el egy csempésztől a milícia egyik ellenőrzőpontjánál. Az ügyet az észak-szíriai Manbidzs város egyik vallási bírósága elé utalták, s a törvényszék a műemlékek megsemmisítését és a tettes megkorbácsolását rendelte el.

A szélsőséges iszlamisták olyan fényképeket tettek közzé, amelyeken hatalmas kalapácsokkal verik szét az ókori mellszobrokat, illetve megkorbácsolják az állítólagos csempészt.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns szervezet közlése szerint nem tudni, hogy eredeti mellszobrok voltak-e láthatók a felvételeken.

A terrorszervezet májusban kerítette hatalmába Tadmur városát (ókori nevén Palmürát), miután a kormányerők ottani védelmi vonalai összeomlottak.

Az UNESCO világörökségi listáján szereplő, Tadmur szélén található ókori romváros a világ legismertebb történelmi helyszínei közé tartozik, és tartani lehet attól, hogy az iszlamista fegyveresek lerombolják, ahogy azt Irak jelentősebb régészeti helyszínével is tették.

Palmüra az ókori Szíria fontos városa volt egy oázisban, Damaszkusztól 240 kilométerrel északkeletre és az Eufrátesztől 200 kilométerrel nyugatra. A mediterrán térség és az ókori Kelet közötti kereskedelem fontos központjaként szolgált, a karavánok számára hosszú évszázadokon "a sivatag mátkája" volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában