Ország-világ

2021.08.27. 06:33

Újabb katona halt bele a kabuli támadásba, már száz felett a halottak száma

Tizenháromra emelkedett a kabuli repülőtérnél elkövetett terrorcselekményben meghalt amerikai katonák száma – közölte az amerikai hadsereg csütörtök este, miközben amerikai médiumok szerint már száz fölé emelkedett a két robbantásos merénylet és az azt követő tűzpárbaj halálos áldozatainak száma.

Central Asia - Afghanistan, capital city Kabul: Victims of the bomb attacks at the airport arriving at the Emergency Surgical Center for War Victims. The bombings have been condemned by the Taliban and it is unknown the total number of inured and deceased. Asie centrale - Afghanistan, capitale Kaboul : Des victimes des attentats à la bombe à l'aéroport arrivent au centre chirurgical d'urgence pour les victimes de guerre. Les attentats ont été condamnés par les Talibans et on ignore le nombre total de blessés et de décédés. (Photo by Juan CARLOS / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)

Forrás: AFP / Hans Lucas / Juan Carlos

Fotó: Hans Lucas via AFP

A The Wall Street Journal című amerikai lap washingtoni idő szerint késő esti jelentése szerint

a halálos áldozatok száma közben 103-ra emelkedett, miután a 13 amerikai katona mellett 90 civil is meghalt a merényletek következtében.

„Megerősíthetem, hogy meghalt egy tizenharmadik amerikai katona, aki az Abbey kapunál elkövetett támadásban sebesült meg” – közölte Bill Urban, az amerikai hadsereg Középső Parancsnokságának (Centcom) szóvivője.

A merényletek helyszínei:

A merényletben megsebesült amerikai katonákról beszélve Urban hozzátette, hogy „a legfrissebb adatok szerint a sebesültek száma 18, s jelenleg evakuálják őket Afganisztánból, speciálisan felszerelt C–17-es repülőgépekkel”.

A kabuli repülőtér közelében csütörtökön két öngyilkos merénylő követett el robbantást. A terrorcselekmények elkövetőjeként az Iszlám Állam szervezete jelentkezett. A hatalmat Afganisztánban augusztus közepén megkaparintó radikális tálib mozgalom határozottan elítélte a merényleteket, és megígérte, hogy az elkövetőket bíróság elé állítják.

Az afgán főváros nemzetközi repülőtere körül nagy volt a feszültség és a zsúfoltság, amióta a hatalomból húsz éve elűzött fanatista tálibok augusztus 15-én harc nélkül bevonultak Kabulba, és a nyugati hatalmak megkezdték, állampolgáraik, diplomatáik és afgán segítőik kimenekítését az országból.

Az amerikai erők legalább két napja jelezték, hogy növekszik egy, a repülőteret érintő terrorcselekmény veszélye, és többször figyelmeztettek arra, hogy aki teheti, hagyja el a repülőtér környékét.

Ennek ellenére afgánok ezrei tartózkodtak a repülőtér betonkerítése körül abban a reményben, hogy feljuthatnak valamelyik evakuációs repülőgépre.

Az egyik öngyilkos merénylő afgán újságírók szerint a kerítés menti vizesárok mentén összezsúfolódott sűrű tömegbe férkőzött be, mielőtt működésbe léptette volna a testére öltött robbanószerkezetet, s a robbantás után valakik tüzet is nyitottak a tömegre

– írta jelentésében a DPA német hírügynökség.

Tálibok: a kabuli reptérnél megölt afgánok fele tálib volt

A kabuli repülőtérnél elkövetett robbantásokban megölt emberek közül legalább 28 a tálib mozgalom tagja volt – mondta egy tálib tisztségviselő pénteken a Reuters hírügynökségnek.

„Több emberünket veszítettük el, mint az amerikaiak”

– mondta a tisztségviselő, aki neve elhallgatását kérte.

Azt mondta, semmi sem indokolja, hogy meghosszabbítsák a külföldi erők Afganisztánból való távozásához szabott augusztus 31-i határidőt.

Közben egy a kabuli repülőtéren állomásozó nyugati biztonsági tisztségviselő a Reuters hírügynökségnek pénteken azt mondta, hogy a civilek Kabulból való kimenekítését felgyorsították a repülőtérnél előző nap történt merényleteket követően.

Borítókép: Áldozatokat szállítanak a merénylet helyszínén

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában