Ország-világ

2016.10.14. 11:26

Újabb iraki menekültáradattól tartanak a segélyszervezetek is

Újabb tömeges menekülthullámtól lehet tartani az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet észak-iraki fellegvárának számító Moszul tervezett ostroma miatt - figyelmeztettek pénteken segélyszervezetek.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint akár 700 ezer is lehet azoknak a száma, akik hátrahagyhatják otthonukat és humanitárius segítségre szorulhatnak.


A Norvég Menekülttanács (NRC) szóvivője a dpa német hírügynökségnek azt mondta, hogy jelenleg nagyjából 51 ezer ember számára van férőhely a térségbeli táborokban, és folynak az előkészületek további mintegy 230 ezer menekült elhelyezésének biztosítására.


"Ez óriási hiány" a férőhelyek tekintetében - tette hozzá Karl Schembri. Ha egy több százezres menekültáradat elindulna, a helyzet kaotikussá válna - figyelmeztetett. Megjegyezte, hogy a működő táborok közül néhány ráadásul nem is alkalmas a menekültek befogadására, mivel túl közel van a fronthoz, és a humanitárius segítők számára nem hozzáférhető.


Egy másik probléma Schembri szerint, hogy a humanitárius segítségnyújtásra évek óta nem jut elég pénz Irakban, miközben már jó ideje több százezer, otthonából elűzött ember szorul segítségre az országban. A szóvivő szerint Irakra csupán biztonsági kérdésként tekint a nemzetközi közösség.


Az UNHCR-nek a Moszulból elmenekülők ellátására nagyjából 200 millió dollárra (több mint 55 milliárd forintra) lenne szüksége, ennek azonban eddig csak a harmadát kapta meg.


Moszul az Iszlám Állam utolsó bástyája Irakban. A régióban különböző erők lépnek szövetségre a város felszabadítása érdekében. Megfigyelők szerint még ebben a hónapban megkezdődhet az offenzíva.


Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő is figyelmeztetett csütörtökön egy ankarai sajtótájékoztatón, hogy amennyiben a Moszul felszabadítására irányuló hadművelet sikertelen lesz, menekültek százezrei kelhetnek útra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában