felzárkóztatás

2021.05.12. 13:57

Új pályázatokkal folytatódik a Magyar falu program

Falugondnoki szolgáltatáshoz szükséges jármű, új kommunális eszközök, munkagépek, valamint orvosi eszközök beszerzésére igényelhető támogatás.

Újabb kategóriákban adhatják be pályázataikat szerdától az 5000 lélekszám alatti települések önkormányzatai és az önkormányzati társulások a Magyar falu program keretében – közölte a Miniszterelnökség az MTI-vel.

A közlemény szerint a falu- és/vagy tanyagondnoki szolgáltatást működtető vagy új szolgáltatás indítását vállaló települések a tevékenységükhöz szükséges új gépjárművek beszerzésére igényelhetnek támogatást 3 milliárd forint keretösszegben. Az egy pályázó által maximálisan elnyerhető összeg 15 millió forint.

Szintén 3 milliárd forint keretösszeget fordít a kormány a belterületi közterületek megfelelő karbantartásához, zöldterületek, emlékhelyek gondozásához és a köztisztasági szolgáltatások megvalósításához szükséges új kommunális eszközök, munkagépek beszerzésére. Pályázatonként szintén 15 millió forint a limitösszeg – írták.

A Miniszterelnökség közlése szerint anyagtámogatás igényelhető a települések járdáinak építéséhez, felújításához, összesen 1 milliárd forint keretösszegben. Egy pályázó legfeljebb 5 millió forint támogatásban részesülhet.

Orvosi eszközök beszerzésére 500 millió forintot biztosít a kormány a Magyar falu programon belül, rendelőnként 2 millió forint az elnyerhető legmagasabb támogatási összeg.

A pályázatokat a Magyar Államkincstár elektronikus felületén június 11-éig lehet benyújtani. A támogatottak köréről 60 napon belül döntés születik.

Jelezték azt is, hogy a vidéki kistelepülések hátrányainak mérséklése, a népességcsökkenés megállítása és az életminőség javítása céljából a Miniszterelnökség ebben az évben eddig tizennégy kiírást tett közzé a Magyar falu programban, amelyek közül hat áll nyitva a pályázók előtt.

A program harmadik éve tartó teljes költségvetése a falusi csokkal, a falusi útalappal és a kisboltok támogatásával együtt több mint 600 milliárd forint – áll a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában