Ország-világ

2019.06.04. 16:12

Új minisztereket nevezett ki a lengyel elnök az EP-választás nyomán megüresedett posztokra

Bejelentések szerint az új kabinet az eddigi politikát folytatja.

Új lengyel kormányfőhelyettest és három minisztert nevezett ki Andrzej Duda elnök az európai parlamenti választás nyomán megüresedett posztokra, és elfogadta a pénzügyminiszter lemondását is.


Bejelentések szerint az új kabinet az eddigi politikát folytatja.

    

A májusi, a lengyel kormánypárt számára a 46 százalékos győzelemmel véget ért európai parlamenti (EP) választásra a Jog és Igazságosság több élvonalbeli politikusát jelölt, a többi között azért, mert a voksolás az ősszel esedékes lengyel parlamenti választás egyfajta erőpróbájának is számított.

    

Mandátumot nyert Beata Szydlo társadalomügyi miniszterelnök-helyettes, volt miniszterelnök, továbbá Joachim Brudzinski belügyminiszter, Elzbieta Rafalska szociális, munka- és családügyi miniszter, valamint Anna Zalewska oktatásügyi miniszter.

    

A megüresedett posztok közül Beata Szydlóé betöltetlen maradt, a társadalompolitikai kérdéskört a kormány mellett működő bizottság elnökeként Piotr Glinski kormányfőhelyettes, kulturális és örökségvédelmi miniszter vállalja át.

    

Új miniszterelnök-helyettesnek nevezte ki az államfő Jacek Sasint, a miniszterek tanácsa állandó bizottságának elnökét, akinek feladatköre most a tárcák közötti összehangolással bővül. A belügyminiszteri posztot Elzbieta Witek, a miniszterelnök politikai kabinetjének vezetője, korábbi kormányszóvivő vette át.

    

Andrzej Duda kedden elfogadta az EP-képviselői posztra nem pályázó Teresa Czerwinska pénzügyminiszter lemondását is, a tárca vezetésével Marian Banas miniszterhelyettest bízta meg. Banast az áfacsalások ellen kezdeményezett széleskörű intézkedések egyik ötletgazdájaként tartják számon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában