Ország-világ

2018.03.27. 10:03

Új jótékonysági kampányt indítunk - összefogás a szén-monoxid-mérgezések ellen

Évente több száz szénmonoxid-mérgezés történik hazánkban. Az idei téli szezonban Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében több tucatszor érkeztek tűzoltók, mentők a gyilkos gáz szivárgása miatt. A Somogyi Elektronic Kft-vel közös kampányunkban a tragédiákat előzzük meg. Hét szervezet csatlakozott célunkhoz.

Szeghalmi Balázs

Újságíróként tudjuk, hogy a "néma gyilkosként" emlegetett gáz milyen sokszor veszélyezteti az emberi életet. Az utóbbi hónapokban alig múlt el hét, hogy Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyéből ne kaptunk volna hírt a katasztrófavédelemtől szén-monoxid-mérgezésről. Szerencsére az idei tél során senki nem halt bele a színtelen, szagtalan gáz terjedésébe a két megyében. Minden esetben helyesen jelzett ugyanis a szén-monoxid-érzékelő.


Közösen hét szervezettel 


Az életmentő készülékeket sok háztartás nem engedheti meg magának. Most a rászoruló, nehéz sorsú családoknak ingyen juttatunk pozitív listás szén-monoxid érzékelőket a több mint 35 éve működő, győri Somogyi Elektronic felajánlásával. Hét szervezet (a Győri Család- és Gyermekjóléti Központ, a Sopron és Környéke Család és Gyermekjóléti Ellátás Intézete, a Győri Egyházmegyei Karitász, a Győri Família Nagycsaládosok Egyesülete, a Kisbéri Kistérségi Szociális és Gyermekjóléti Alapellátási Központ, a Mozgáskorlátozottak Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesülete és egy Facebookon alakult, főként Győrszentivánon működő segítő csoport) vállalta, hogy felmérik az igényeket, hány érzékelőre van szükség. Az ő munkájuk a garancia arra, hogy a készülékek jó helyre kerülnek. A szervezetek többségével dolgoztunk már együtt a Jóakarat Hídjában.


"Szüleim 1981-ben családi vállalkozásként alapították a céget. Amint a cég helyzete lehetővé tette, a családunk figyelt a társadalmi felelősségvállalásra és segítettünk a rászorulókon. Ez ma sincs másképp. A termékeink közül népszerűek a szén-monoxid-érzékelők, megbízhatóan működnek. A biztonsági előírásokra nagyon figyelünk, az érzékelőinket független, nemzetközileg akkreditált csehországi laboratóriumban is teszteltettük. A felajánlott készülékek szavatossága 2019 szeptember végéig szól" - mondta Somogyi Zsolt, a Kisalföld győri szerkesztőségében tartott kampánynyitón.

 


Nem egy életen át szolgálnak


Fontos tudni: a szén-monoxid-érzékelők nem egy életén át szolgálnak. A viszonylag rövid szavatossági idő lejárta után ugyan van lehetőség bevizsgáltatni az érzékelőket, igaz, ez általában nem kifizetődő. Az utóbbi hónapok tanulságos eseteire külön kitérünk majd a kampány során. A figyelemfelhívó írásokhoz szakmai segítséget nyújt a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. "A Kisalföld a múltban is felkarolt jó célt szolgáló ügyeket, ez a jövőben is így lesz. Ha csak egyetlen ember életét megmentjük az összefogással, már elértük a célunkat" - mondta Garamvölgyi Imre, lapunk főszerkesztője. Kócz Norbert, a Somogyi Elektronic műszaki tanácsadója szerint "tévhit, hogy a szén-monoxid csak télen jelent veszélyt. Például kombinált tűzhely esetén a mérgező gáz meleg évszakban is terjedhet".

 

A kampánynyitót a Kisalföld győri szerkesztőségében tartottuk.


Tragédiák árnyékában


"Az elmúlt években több tucatnyi vaskályhát biztosítottunk szegény sorsú családoknak. Akkor nem tudtunk szén-monoxid-érzékelőket adni, most pótoljuk ezt. Legalább 200 érzékelőnek jó helyet fogunk találni" - hallottuk Szabó Györgytől, a Győri Egyházmegyei Karitász igazgatójától. "Elkezdtük az igényeket felmérni, 200 készülékre biztos szükség lesz. Az ügyfeleink többségének nem jut szén-monoxid-érzékelőre, filléres gondokkal küzdenek" - mondta Rákosi-Tóth Rita, a Győri Család- és Gyermekjóléti Központ igazgatója. A Sopron és Környéke Család és Gyermekjóléti Ellátás Intézete is az igényeket gyűjti. "Sajnos, halálos szén-monoxid mérgezés is történt Sopron környékén pár éve" - említette Roth Gyuláné igazgató. A Mozgáskorlátozottak Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesületében is történt tragédia a tüzelő-berendezés hibája miatt. "Egy tagtársunkat gázrobbanás következtében veszítettük el. Az ő emléke miatt is komolyan vesszük a felmérést" - mondta Horváth Tamás, az egyesület rehabilitációs mentora.

 

Felvételünkön az életmentő készülékek.


Öreg kályhák, kevés tüzelő


A győri Família Nagycsaládosok Egyesülete ruhákkal, élelmiszerekkel, programokkal segíti tagjait és a nélkülözőket. Körülbelül 300 család életét teszik könnyebbé, a közösséget a sokgyermekes értékrend köti össze. "Jelenleg mi is 200 készülékkel számolunk" - közölte Bárándi-Nagy Viktória elnökségi tag. "Az a tapasztalatunk, hogy minden adományra szükség van" - tette hozzá Papp-Sárközi Kriszta.


A Komárom-Esztergom megyei Kisbéri Kistérségi Szociális és Gyermekjóléti Alapellátás Központ 130 családdal áll kapcsolatban. "Az ügyfeleink jellemzően rossz állapotú házban élnek. Öreg kályhákkal, kandallóval fűtenek, a tüzelő előteremtése is gondot okoz" - hallottuk Dákai Frida szakmai vezetőtől. "Több tucatnyi család életét tesszük biztonságossá most" - egészítette ki Chmellon Barbara, a kisbéri család és gyermekjóléti központ vezető munkatársa. Markszné Koncz Zsuzsa közösségi médiában alapított csoportja (Ha neked felesleges, másnak még segíthetsz vele, Facebook) sok hátrányos helyzetű ember mellé áll élelmiszerrel, bútorral, ügyintézéssel Győrszentivánon. Most már szén-monoxid-érzékelőkkel is.

 

Horváth Tamás és Markszné Koncz Zsuzsa. Galéria: Cseh Róbert

 

Várjuk más szervezetek csatlakozását


Azok a Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyei szervezetek, akik kapcsolódnának kampányunkhoz, van lehetőségük erre. Kérjük, a [email protected] e-mail címre juttassák el igényüket, hány készülékre van szükségük ügyfeleiknek.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában