Ország-világ

2017.05.21. 21:24

Trump koalíciót ajánl a Közel-Keleten a terrorizmus felszámolására

Az amerikai elnök azt kérte vasárnap a muzulmán országoktól, hogy alkossanak koalíciót Amerikával a Közel-Keleten a terrorizmus minden formájának "eltiprása" céljával.

MTI

Az amerikai elnök azt kérte vasárnap a muzulmán országoktól, hogy alkossanak koalíciót Amerikával a Közel-Keleten a terrorizmus minden formájának "eltiprása" céljával.


Donald Trump erről Rijádban beszélt egy csúcstalálkozón, amelyre több mint egymilliárd ember képviseletében 55 muzulmán ország küldte el vezetőjét a Közel-Keletről, Ázsia más térségeiből és Afrikából. Az amerikai elnök kijelentette: ez a "nemzetek szövetsége... a közös értékeken és érdekeken alapul".


Hangsúlyozta, hogy "az Egyesült Államok nem akarja ráerőltetni az életformáját másokra, hanem a kezét nyújtja feléjük az együttműködés és bizalom szellemében".


"Nem azért jöttem, hogy kioktassak másokat, megmondjam nekik, hogyan éljenek, mit csináljanak, miként imádkozzanak. Ehelyett szövetséget ajánlunk". "A Közel-Kelet népeinek kell eldönteniük, hogy miféle jövőt akarnak maguknak, az országaiknak, a családjuknak és a gyermekeiknek" - jelentette ki.


Az amerikai elnök "a jó és a rossz, nem pedig a civilizációk" harcaként írta le a terrorellenes küzdelmet. A radikalizáció elleni harcban a muzulmán többségű országoknak kell az élen állniuk, amelyek leginkább megszenvedik a fanatikus erőszakot. Nem várhatnak Amerikára - vélekedett Trump.


"Kergessétek ki őket! Űzzétek el őket az imahelyeitekről! Kergessétek ki őket a közösségeitekből! Űzzétek el őket a szent földetekről, és űzzétek el őket a Földről" - szólította fel őket.


"A terrorizmus elterjedt a világon. A békéhez vezető ösvény éppen itt kezdődik, az ősi földön, ezen a megszentelt földön" - mondta Trump.

 

Az elnök szólt Iránról is, amelyet azzal vádolt, hogy aláássa a térséget, "Libanontól Irakig és aztán Jemenig pénzeli, felfegyverzi és kiképzi a terroristákat, akik rombolást és káoszt terjesztenek a térségben", ezért el kell szigetelni Teheránt.


Szintén felszólalt Szalmán szaúd-arábiai király, aki Iránt a világterrorizmus "lándzsahegyének" nevezett. Kijelentette ugyanakkor, hogy országa eltökélte az Iszlám Állam terrorszervezet és minden más terrorcsoport megsemmisítését, legyen "bármi is a vallásuk vagy ideológiájuk".


A muzulmán vallás síita felekezetéhez tartozó Irán a fő vetélytársa a térségben a szunnita ágazatot követő Szaúd-Arábiának. Az Iszlám Állam és az al-Kaida szunnita.


A hírügynökségek Trump beszédével kapcsolatban felhívták a figyelmet arra, hogy az elnök nem használta a "radikális iszlamista terrorizmus" kifejezést, amelyet az elnökválasztási kampány során gyakran emlegetett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában